50’den Az Çalışanı Olan Az Tehlikeli İş Yerleri
Ülkemizde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile beraber iş yerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç ayrı tehlike grubuna ayrılmaktadır. İş yerleri, yer aldıkları tehlike sınıfı kapsamında birbirinden farklı yükümlülüklere ve yasal zorunluklara tabii tutulmaktadır.
50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerleri için geçtiğimiz günlerde yeni bir yasal düzenleme söz konusu idi. 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile artık tehlike sınıfı ayırt edilmeksizin tüm iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi hizmeti alınması konuşuluyordu. Ancak Covid-19 sebebi ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerleri açısından da önemli olan bu kanun 2023 yılına ertelendi.
OSGB Nedir? OSGB’de Kimler Çalışır ve Verdiği Hizmetler Nelerdir?
50’den Az Personeli Olan Düşük Tehlikeli İş Yerleri
Çalışan sayısı değişebilmek ile beraber 50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerleri arasında çoğunlukla eczaneler, restoranlar, okullar, marketler, terziler ve küçük imalathaneler gibi iş yerleri yer alır. Az tehlikeli iş yerleri de diğer tehlike sınıfındaki iş yerleri gibi çeşitli uygulamaları ve prosedürleri yerine getirmek ile yükümlüdür. Ancak az tehlikeli sınıf içerisinde yer alan iş yerlerinin yerine getirmeleri gereken denetleme ve çeşitli işlemlerin tekrarlanma periyotları yasal olarak daha az sıklık ile gerçekleştirilmektedir.
Çalışan Sayısı 50’yi Geçerse Ne Yapılmalıdır?
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu için 50 kritik bir sayıdır; çünkü çalışan sayısı 50’nin üzerinde olan iş yerleri için farklı prosedürlerin izlenmesi gerekmektedir. Öncelikle çalışan sayısı 50’nin üzerine çıktığı anda iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir. Daha az sayıda personel bulunduran iş yerleri ise risk değerlendirmesi yaptırmalı, acil durum eylem planlarını hazırlatmalı, çalışanların işe giriş sağlık raporlarını saklamalı, herkese temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdirmeli, işletme içinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almalıdır. Çalışan sayısı 50’yi geçtiğinde işverenin iş sağlığı ve güvenliği kanunlarını iş yerine uygulamak üzere iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturması gerekir. 2-50 arası personel bulunan iş yerlerinde bir adet, 51-100 arası personel bulunan iş yerlerinde ise iki adet çalışan temsilcisi seçilmesi gerekmektedir. Çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan özel sektör işverenleri yüzde 3, kamu iş yerleri yüzde 4 ve yüzde 2 eski hükümlüyü çalıştırmak zorundadır. Özel güvenlik olarak görev yapan kişilerin engelli kontenjanından sayılamayacağını da bu noktada belirtmekte fayda var. Kanuna uyulmadığı durumlarda ise her ay işveren idari para cezasına çarptırılmaktadır.
Az Tehlikeli İş Yerlerinin Yerine Getirmesi Gereken Yükümlükler
- Az tehlikeli iş yerleri içerisinde çalışan kişilerin 3 yılda bir olmak üzere 8 saatlik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi almaları zorunlu kılınmıştır.
- Bu grupta yer alan iş yerleri risk değerlendirmesi yaptırmak zorundadır. Risk değerlendirmesi iş yeri bünyesinde meydana gelebilecek risklerin belirlenmesini, bu risklerin analiz edilmesini ve risklere karşı önlem alınabilmesini sağlayan bir uygulamadır.
- Az tehlikeli sınıf içerisinde yer alan iş yerleri için yine Acil Durum Planı yapılması da şart koşulmuştur.
İş yerleri hangi tehlike grubunda yer alırsa alsın ve kaç çalışanı olursa olsun; güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamalıdır. İş sağlığı ve güvenliğinin çalışanları koruduğu kadar, verimli bir çalışma ortamı da sağladığı göz ardı edilmemelidir.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.