6331 İSG Kanunu Nedir?
İlk kez 20/6/2012 itibariyle yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu amaç, kapsam ve tanımları itibariyle oldukça geniştir. Kanunun amacı iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesidir. Bu anlamda işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri bu kanuna göre şekil bulmaktadır.
İstihdam edilmemiş bireyler, ev hizmetleri, afet ve acil durum birimleri gibi faaliyetlerde bulunan kişiler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir. İşverenler bu kişiler üzerinde ilgili kanun hükümlerini uygulayamaz.
- On beş yaşını bitirmiş ancak on sekiz yaşını doldurmamış çalışanlar genç çalışan statüsündedir.
- Yine kanun gereği her işletmede iş güvenliği uzmanı bulunmalıdır.
- Bunlar iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş kişilerdir.
- Kale OSGB bu hizmeti sunan markalar arasında yer alıyor.
İSG Kanununun Amacı?
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu ile Türkiye’nin toprak sınırları içerisinde tüm işletmelerin iş sağlığı ve iş güvenliği hakları güvence altında alındı. İşletmelerdeki mevcut sağlık ve güvenli koşullarının iyileştirilmesi adına, İSG kanunu ilgili işveren ve çalışan birimlere belirli sorumluluklar yüklemiştir. Bu sorumlulukları yerine getirmeyen veya hafife alan şirketler devlet denetimlerinde idari para cezasına maruz kalabilir.
Ancak 6331 İSG kanunu korkutucu olmaktan ziyade önleyicidir. Hem çalışanların güvenliğini ve sağlığını korurken aynı zamanda işverenlerin iş akışının sekteye uğramasına da engel olur. Günümüzde yararlanma ve hatta ölümlerle sonuçlanan işyeri kazaları eskiden olduğu gibi doğrudan marka imajını zedeleyebiliyor. Hem firmaların kârlılık düzeyinin sürdürülebilirliğini artırmak hem de iş kazalarını azaltmak adına 6331 sayılı İSG kanunu uyguluyoruz.
Kimler 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamında?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun kapsamının oldukça geniş olduğundan bahsetmiştik. Zira bu kanun belirli sayıda çalışana sahip büyük ölçekli işletmeleri değil her işyerini içerisine alıyor. Buna göre herhangi bir meslek dalında, herhangi bir unvanla çalışan herkes 6331’in yönetmeliklerine uymak ve de bunlardan yararlanmak hakkında sahiptir. Buna serbest meslek alanında çalışan vatandaşlar da dahil ediliyor.
23 sayfalık kanun metninin detaylarına ulaşmak isteyen müşterilerimiz buraya tıklayarak yönetmeliğin PDF görüntüsünü okuyabilirler. Kanun kabul tarihi 2012 olup yaklaşık 20 sayfadan oluşuyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimler İçin Geçersizdir?
İş sağlığı ve güvenliği kanunu birçok kurum ve kuruluşa uygulanan detaylı maddelerden oluşur; fakat bazı istisnalardan da bahsedilmesi gerekir. Normal şartlarda özel kuruluşlar ve kurumsal firmalar, şube veya merkez olması fark etmeksizin tüm firmalar, patrondan çırağa kadar tüm çalışanlar, sektör ayrımı yapmadan tüm çalışanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na tabidir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na girmeyen kriterleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: Milli İstihbarat Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri faaliyetleri, acil veya afet durumları, evde hizmetçi olarak çalışanlar, hükümlü ve tutukluların infazı, kültür ve meslek edinme faaliyetleri İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun dışındadır. Bunların dışında kalan esnaflar, dükkanlar, pazarlar ve çarşı gibi yerlerde görülen işletmelerin tümü İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na tabidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.