AVM'lerde İş Güvenliği

AVM’lerde İş Güvenliği

 

AVM’lerde İş Güvenliği

Kentsel yaşamın vazgeçilmez parçası olan AVM’lerin sayısı son yıllarda hiç beklenmedik şekilde arttı. Çoğu AVM aynı anda birkaç bin kişiyi barındırabilecek kadar geniş olmaktadır. Özellikle iş çıkışı saatlerinde, öğle molalarında, hafta sonları ve resmi tatillerde AVM’ler hiç olmadığı kadar sıkışık hale gelir. Bu da AVM’lerde iş güvenliği konusunu gündeme getiriyor.

Kale OSGB olarak tüm İstanbul ilçelerinde faaliyet gösteren işverenlere iş güvenliği hizmetleri veriyoruz. Buna mağazaları alışveriş merkezlerinde olan AVM işletmeleri de dahildir. İş ortaklarımıza sunduğumuz risk analizi, acil eylem planı, ortam ölçümleri ve eğitimleri gibi servislerimiz AVM’lerde iş güvenliği hizmeti almak isteyen tüm markaları kapsamaktadır.

AVM'lerde İş Güvenliği
AVM’lerde iş güvenliğinin püf noktaları

AVM’de İş Güvenliğinin Adımları

  • AVM’de iş güvenliğinin en temel adımları arasında AVM yönetiminin karmaşık düzenine uygun, kapsamlı, idealist ve devam ettirilebilir “İSG yönetim planı” hazırlamak geliyor.
  • Yönetim planları kişilerden ayrı olarak belirlenmiş kurallar zinciri dahilinde hazırlanır.
  • İSG operasyonu kollektif yürütülen bir çaba olduğundan, güvenlik, temizlik, çevre düzenlemesi, vale hizmetleri vb. gibi bir AVM’de hizmet veren tüm birimler ile eş zamanlı olarak değerlendirilir ve İSG profesyonellerinin sayısı ve çalışma süreleri ile aynı potada eritilir.
  • Bu noktada proje yöneticisi uygulama bütünlüğü olan ve iş güvenliği sürecinde çatışmalara müsaade etmeyen bir liderlik göstermelidir.

Gerçekçi Risk Analizleri Yapılır

Ortak alanlar, kiralık alanlar, mal sahipleri gibi birbirinden ayrı konumlardaki İSG süreçlerinin nasıl yönetileceği bu yolla tanımlanıyor. Tüm süreçlerin birbirinden farklı hukuki normlara tabi olduğu unutulmamalı. Tüm yönetici ve çalışanların görev açıklamalarında ihtiyaç duyulan İSG hususlarına da değinilmesi gerekiyor. Kuruluş içindeki İSG bilinci daima dinç tutulmalıdır. Çalışanların İSG performansları değerlendirilir ve eğer gerekliyse geliştirilir.

Risk Analizi Nedir?

Söz konusu AVM’nin ihtiyaçlarına uygun bir risk analizinin yapılması da önemli. Yapıda yürüten tüm çalışmalara dair risklerin en aza çekilmesi gerekir. Bunun için binanın fiziki yapısını değerlendiren ve yapılan tüm periyodik çalışmaları içine alan risk analizleri gerçekleştirilir. AVM’lerde iş güvenliği bu pratik adımları ve de daha fazlasını ele almaktadır.

İSG’nin Yasal Normlarına Uyulur

Söz konusu servis birimlerinin haricinde, AVM’deki kiracı ve mal sahiplerinin de İSG planınız hakkında bilgilendirilmesi şart. AVM’deki İSG performansına yönelik geri bildirimler alınmalı ve süreçlerin sürekli geliştirilmesi hedeflenmelidir.

Yerinde, tam zamanlı ve yeterli bir denetim mekanizması gözetilmeden yapılan İSG çalışmalarının istenilen sonucu vermesi çoğu zaman mümkün değildir. Bu durumun önüne geçebilmek için İSG konusunda yasal normlara değil, kuruluşun ihtiyacı olan organizasyona yönelik faaliyetlere odaklanılır. Hiçbir faaliyet çalışanların inisiyatifine kalmamalıdır.

AVM’lerde Acil Durum İçin Önlemler

AVM’ler aynı anda binlerce kişiyi bulundurabileceğinden iş sağlığı ve güvenliği konusunda oldukça profesyonel şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. AVM’lerde iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına acil durum eylem planları oluşturarak başlamak gerekmektedir. Yangın, deprem, sel, yoğun kar yağışı, fırtına, heyelan, toplu gıda zehirlenmesi, kimyasal madde kazaları, enerji kesintisi, sabotaj, trafik kazası, patlayıcı madde kazaları gibi birçok acil durum eylem planının hazırlanması ilk sırada yer almalıdır. Acil durumlarda aranması gereken telefon numaraları görünür bir yerde olmalı, Sanayi Bakanlığı onaylı ve CE belgeli yangın tüpleri her daim bakımlı ve kullanıma hazır olmalıdır. Kapıların serbest kaçışları engellemeyecek şekilde olması da oldukça önemlidir. Sigara içilen alanların belirlenmesi, enerji kesintisi olduğunda jeneratöre bağlı kaçış aydınlatma tabelalarının planlanması, kat tahliye planlarının belirlenmesi ve asılması, kurtarma ekibi organizasyonu yapılması ve daha dikkat edilmesi gereken onca madde bulunmalıdır. AVM’lerde iş sağlığı ve güvenliği AVM inşaatı ile birlikte başlaması gereken bir konudur. Turnike kapının sıkışma riskine karşı sabit geniş giriş ve çıkış kapıları gibi birçok ayrıntı inşaat aşamasında planlanarak uygulanmalıdır. Eğer uygun bir kapı yoksa mevzuata uygun hale getirilmelidir. Kapı bu noktada bir örnek olarak düşünülmeli ve mevzuata uygun şekilde güncellenen tüm maddeler AVM’ler için en hızlı şekilde uygulanmalıdır.

İş Güvenliğinde Ergonomi Nedir?

OSGB Avantajları Nelerdir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar