Aydınlatma Ölçümü Nedir?
İş yerleri içerisindeki aydınlatmalar çalışanların iş hayatlarını ve verimlilik düzeylerini büyük oranda etkileyen unsurlardır. Bu sebeple iş yerlerinde doğru bir şekilde aydınlatma yapılması oldukça önemlidir ve çalışma ortamlarında periyodik bir şekilde aydınlık düzeylerinin ne olduğu kontrol edilmedir. Aydınlatma ölçümü iş yerlerinin ne düzeyde aydın oldukları, ışık miktarı, ışık şiddeti gibi faktörler baz alınarak yapılır. Aydınlatma ölçümü iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılması gerekli olan ve belirli periyotlar ile de tekrar edilmesi gereken bir uygulamadır.
Kimler İş Güvenliği Hizmeti Almak Zorunda?
Aydınlatma Ölçümü Nasıl Yapılır?
Aydınlatma ölçümü alanında uzman kişilerce yapılan bir ölçüm türüdür ve lüksmetre adı verilen cihazlar ile yapılmaktadır. Aydınlatma ölçümü iç mekânlar ve dış mekânlar olmak üzere ikiye ayrılır; bu sebeple de iç mekânlarda ve dış mekânlarda farklı şekillerde gerçekleştirilir. İç mekânlarda bilgisayarlı çalışma masaları ve bilgisayarsız çalışma masaları ile beraber genel alan ölçümleri olmak üzere üç farklı türde aydınlatma ölçümleri yapılır. Dış mekânlarda ise; ölçüm yapılacak olan alanın büyüklüğü temel alınarak en aydınlık noktadan en karanlık noktaya kadar dört farklı nokta üzerinden yapılmaktadır.
Aydınlatma Ölçümü Değerleri
Çalışanların özellikle göz sağlığının korunması için ve de ileride çıkabilecek mesleki hastalıkları engellemek adına işyerindeki aydınlatma koşulları son derece önemlidir. İyi aydınlatılmamış bir işyerlerinde iş kazası ihtimali ve ramak kala olaylarının yaşanması da daha yüksektir. İnsan algısının yüzde 90’a yakınının göz üzerinden sağlandığı düşünülürse özellikle kapalı alanların aydınlatmasının kış koşullarında çok daha iyi yapılması gereklidir. Açık havada yazın aydınlatma şiddeti 100 bin lux değerindeyken kışın ise güneşin enerjisinin yetersizliğinden bu değer 30’da birine kadar düşebilir. Bir çalışma ortamının aydınlatılma gereksinimi en düşük olarak 10 lux değerinde olmalıdır. Yapılacak ölçümlerde en düşük aydınlatmaya sahip olan bölgenin ışık yoğunluğu ölçüm cihazında 10 lux olarak çıkması gerekmektedir. Eğer işletme ince el işçiliğine bağlı bir üretim bandına sahipse söz konusu değerlerin çok daha yüksek olması gerekmektedir. Aydınlatma koşulları iyileştirilirken ortamın daha da fazla ısınabileceği düşünülmeli, elektrik tesisatı da gözden geçirilmelidir. Daha fazla aydınlatmaya bağlı olarak daha fazla ısınan ortam termal konforu da bozabileceğinden iklimlendirme koşullarının da bir uzman tarafından ele alınması gerekmektedir.
Aydınlatma Ölçümü Neden Yapılmalıdır?
Aydınlatma ölçümü oldukça önemli bir uygulama olmak ile beraber iş yeri içerisindeki çalışma koşullarını ve şartlarını büyük oranda etkiler. Dolayısı ile çalışanların doğru aydınlatma ile çalışma verimleri, motivasyonları, sağlıkları ve güvenli olmaları olumlu yönde etkilenir. Tam tersi bir durumda ise yanlış aydınlatma ile çalışanlarda verim düşebilir, çalışma ortamları sağlıksız hale gelebilir ve çalışanlarda halsizlik, görüş bozuklukları, isteksizlik gibi durumlar gözlenebilir. Aydınlatma ölçümü ile:
- İş yerlerindeki çalışma ortamlarının aydınlatma seviyelerinin ne derece uygun olduğu,
- İş yerinin bulunduğu sektör, hizmet verdiği alan ve çalışma koşullarına uyan aydınlatmanın ne olduğunun tespit edilmesi,
- İhtiyaç duyulan ışık şiddetinin ne olduğu,
- Hangi aydınlatmada en çok verim alınabileceği,
- Çalışanların sağlığı açısından uygun olan aydınlatma düzeyinin ve türünün ne olduğu gibi çeşitli bilgiler edinilebilir.
Aydınlatma ölçümü doğru yapıldığı ve uygun aydınlatmanın sağlandığı iş yerlerinde, aynı zamanda çalışanların dikkat düzeylerinin de arttığı görülebilmektedir.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.