İnsanlarda Bayılma
Bayılma her zaman özel bir rahatsızlığa ya da nörolojik bozukluğa bağlı olmaz. Her insan hayatında bir kez bayılabilir. Ancak bayılma nedenleri doğru irdelenirse hastalara daha isabetli müdahaleler yapılabilir. Bir kişinin bayılma nedeni basit bir dirsek temasından kafa travmasına kadar değişebilir. Bunalma ya da sıkıntı gibi ruhsal durumlar da bayılmaya neden olabilir.
Bayılma Nedenleri
Eğer bayılma bir hastalık ile ilgili değilse buna senkop deniyor. Senkoplar geçici bayılmalardır, hastalar genellikle fazladan bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kendiliğinden uyanır. Ancak hastanın kalp ya da beyin odaklı ciddi bir hastalığı varsa o halde acilen tedaviye alınması gerekir. En sık karşılaşılan bayılma nedenleri aşağıdaki gibi sıralanıyor. Bayılmanın doğrudan bir tedavisi bulunmuyor. Doktor kontrolüne başvurulması ve doğru tanı konulması şart.
- Kalp krizi
- Psikolojik bayılmalar (Freud bayılmaları)
- Kalp yetmezliği
- Sara nöbeti (Epilepsi krizi)
- Beyin kanaması
- Kafa travması
- Beyne giden damarlarda tıkanıklık
- Kan şekeri düşüklüğü
Bayılma Durumunda Yapılması Gerekenler
Kişi bayılacağını hissedebilir. Böyle bir durumda alınacak önlemler sayesinde bayılma durumunda hastanın sağlık durumunun daha kötüye gitmesi önlenebilir. Bayılacağı hissedilen hasta derhal yere yatırılmalıdır. Böylece bayılma anı gerçekleştiği anda kişinin başını ya da vücudunun herhangi bir yerini yakınındaki objelere çarpması engellenmiş olur. Eğer yatırmak mümkün değilse hasta oturtulabilir ve sırtı öne eğilerek başını dizlerinin arasına alması sağlanır. Böylece kanın beyinde kalması ve bilincin açık tutulması sağlanır. Bayılması olası hasta asla ayağa kalkmakta çabuk davranmamalıdır.
Bayılma durumunda eğer bayılma ilk kez yaşanıyor ve hasta için kronik değilse o halde derhal doktora danışmaya gerek olmayabilir. Ancak kişi şeker hastası (diyabet), böbrek hastası ya da kalp ile alakalı problemleri olan biriyse o halde yakındaki acil servise gidilmesi en doğru olanıdır. Aşağıda sıralanan hallerde doktora başvurulması önerilir:
- Düzensiz kalp ritmi,
- Solunum darlığı,
- Konuşma zorluğu,
- Göğüste acı,
- Belirti olmadan ani bayılma,
- Görme zorluğu,
- Başın çevrilmesi ile bayılma,
- Düşünce güçlüğü,
- Bir ayda birden çok bayılma.
Bayılma Durumunda Yapılmaması Gerekenler
Üzücüdür ki, özellikle açık havada bayılan kişilere bazen durumu daha da kötüye götürecek düzeyde yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Bayılan kişiye tokat atmak, epilepsi nöbeti geçiren kişiye soğan koklatmak, her boğulma vakasına kalp masajı ile başlamak, nefes borusu tıkanmalarında sırta hızlıca vurmak, zehirlenen kişiyi kusturmaya çalışmak, yanıklara diş macunu sürmek, burun kanaması durumunda kişiyi sırt üstü yatırmak, donan kişiyi karla veya buzla ovalamak gibi davranışlar çoğu zaman durumun ciddiyetini daha da artırır. Dolayısıyla öncelikle çevreden yardım istenmeli, eğer yardım edecek birisi yoksa ancak doğruluğundan emin olunan müdahaleler uygulanmalı. Televizyondaki film ve dizilerde görülen çoğu uygulama hem teknik, hem de uygulanma sırası bakımından genellikle yanlıştır ve bu da halkımızın doğru bilinçlenmesini engellemektedir.
İSG Katip Nedir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.