C Sınıfı İş Güvenliği Eğitimi
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi işletmelerde meydana gelen kazaları azaltmak amacıyla ihtiyaç duyulan, son yıllarda önem kazanan eğitim türleri arasında yer almaktadır. Bu alanda sertifikalarını alan personeller işletmeleri denetleme yetkisine sahip olurlar. C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi bunun başlangıç aşamasını oluşturuyor. İş güvenliği eğitimlerinin verilmeye başlanmasından bu yana işletme kazalarında belirgin bir azalma yaşanmaya başladı. C sınıfı eğitimde kazalarla ilgili hukuki ve cezai sorumluluklardan, güvenliğe dayalı temel prensip ve yaklaşımlara kadar geniş çaplı bilgiler verilmektedir. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Temel Eğitim Programı en az 180 saat teorik ve 40 saat uygulama olmak üzere 220 saatten oluşuyor.
Kursun Hedefi
Günümüzde iş rekabetinin unsurları gitgide yükselmeye başlamış durumda. Bu noktada markalar için önem kazanan konu bu yarışı olabildiğince hasar almadan tamamlamak oluyor. İş güvenliği uzmanlarının görevi de tam olarak bu; iş yerindeki potansiyel tehlike unsurlarını ortadan kaldırarak hem çalışan güvenliğini artırmak hem de marka imajını zedeleyecek istenmeyen vakaların yaşanmasının önüne geçmektir.
İş güvenliği uzmanı olmak belirli iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerinden geçmeyi kapsıyor. Bunlar eğitimin içeriğine göre A, B ve C kategorilerine ayrılmış durumda. C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitiminde iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis veya teknik elemanlara işyerinde uygulamaları beklenen mesleki beceriler kazandırılır. Kursta verilen dersler arasında temel hukuktan, kimyasal risk etmenleri ve çalışma hayatında etiğe kadar uzanan bir liste mevcut.
Kimler C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kursunu tamamlayanlar aldıkları mesleki becerilerle iş sağlığı ve güvenliğine dair gerekli tüm bilgi ve donanıma sahip olurlar. Ancak bu kursa katılmanın bazı temel şartları bulunuyor. Bu şartlar Çalışma Bakanlığı tarafından aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- Mimarlık fakültesinden mezun olanlar
- Mühendislik fakültesinden mezun olanlar
- Teknik işlerde çalışan elemanlar
- Teknik elemanlar: Teknik öğretmen, kimyager, fizikçi ya da biyolog unvanı taşıyan ve de üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarıdır.
Hangi Evraklar ile Kayıt Olunur?
Kursa kayıt olunurken gerekli evraklar kursun taleplerine bağlı olarak küçük farklarla değişebilir ancak tipik olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitiminde;
- Başvuru dilekçesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- Lisans, önlisans diploması ya da geçici mezuniyet belgesi
ve buna benzer temel evraklar aranmaktadır. Derslerin 180 teorik ve 40 saat uygulama olmak üzere toplam 220 saatten oluştuğunu söylemiştik. Bu derslerin her biri genellikle 45 dakika olarak belirlenir. Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenen kanun gereği C sınıfı eğitimleri 21:00’den sonra yapılamamaktadır. Kurslar aynı zamanda devamsızlık şartı da aramaktadır.
A, B, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Nedir?
Yazı boyunca bahsettiğimiz C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı Bakanlıkça eğitimlere katılan ve sınavda başarılı olan mühendis, mimar veya teknik elemanlara verilir. B sınıfı ise öncelikle C sınıfı olup en az üç yıl fillen görev yapmış olan kişilere veriliyor. Tabii yine eğitimi almış ve sınavda başarılı olmuş mimar, mühendis ya da teknik eleman şartı aranıyor. Yüksek lisans yapmış olan mimar, mühendis ve teknik elemanlar da B sınıfı iş güvenliği uzmanı olabiliyor. En üst sınıf olan A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı ise B sınıfı iş güvenliği uzmanı olup en az dört yıl görev yapan kişilerden eğitim ve sınav sonrasında veriliyor. Yine bu alanda en az beş yıl denetim yapan mühendis, mimar veya teknik elemanlar, doktorası olan mühendis, mimar veya teknik elemanlar ile Genel Müdürlük ve bağlı birimlerde en az on yıl görev yapmış mimar, mühendis ve teknik elemanlar da A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabiliyor.
İSGB Tanımı Nedir Ne Anlama Gelir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.