Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunma
Tüm işletmeler çalıştırdıkları personelleri iş çevrelerinin potansiyel tehlikelerinden korumakla yükümlüdür. Bu yükümlülükler “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması” kanununda detaylıca belirtilmektedir. Kanun patlayıcı ortamları ve bu ortamlarda alınması gereken önlemlerin usul ve esaslarını gösteriyor.
Patlamadan korunma dokümanı bu maddeler arasında. Çalışanlar bir patlamada nasıl korunabilecekleri konusunda bilinçlendirilmelidir. Eğer patlamaların önlenmesi mümkün değilse o halde tutuşmaların meydana gelmesinin engellenmesi beklenmektedir. Patlamanın yayılmasını önleyici unsurlar eksiksiz olmalıdır ve tüm tedbirler düzenli aralıklarla denetlenmelidir.

Patlamadan Korunma Dokümanı
Çalışanları patlayıcı ortamların tehlikelerinden korumanın birincil adımları arasında Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanması gelmektedir. Kanun yönetmeliği gereğince parlayıcı ve patlayıcı kimyasalların bulunduğu işletmelerde patlayıcı BÖLGE ya da ZONE istatistiksel hesabının yerine getirilmesi beklenir. Bu alanlara patlayıcı noktalara açık olan diğer ortamlar da dahildir. Bu anlamda yalnızca bir iş faaliyetinin yürütüldüğü yerler değil tüm saha dikkate alınır.
Patlamadan Korunma Dokümanı çalışanların patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunmasında en işlevsel çözümlerin başında geliyor. Bu belgelerin hazırlanması her işletmenin yükümlülüğü dahilinde ve devlet kontrollü denetimlerde eksik belge bulunması işyerinize eklenecek fazladan ceza puanı anlamına gelir. Kale OSGB gibi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri işletmeleri bu ve benzeri güvenlik dokümanlarının eksik olması durumuna karşı inceler ve tedbirler alır.
Çalışanların patlayıcı ortamlardan korunması için tedbirler:
- Patlayıcı ortam oluşma ihtimali olan yerleri sınıflandırmak.
- Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerin girişine işaretler yerleştirmek.
- Patlayıcı ortamların yakınında çalışan işçilere özel kıyafetler ve gereçler sunmak.
Yapılması Gerekenler
Çalışanları patlayıcı ortamların tehlikelerinden korumada Kale OSGB olarak önce işyerinizde MSDS incelemesi yapıyor; patlayıcı, yanıcı ve kısacası reaktif yapıda olan kimyasal maddeleri tespit ediyoruz. Uluslararası standartların getirdiği bu adımların yanında, elde edilen bulguları inceliyor ve yaptığımız değerlendirmeler sonucunda EN 60079-10-1 ve EN 60079-10-2‘nin uygunluğuna göre yanıcı ve patlayıcı noktalarında BÖLGE hesabını tamamlıyoruz.
Patlamadan korunma dokümanında BÖLGE hesabı özel bir haritanın hazırlanması adımını gerektirmektedir. Sonuç analizi ve modellemesi dokümanın diğer püf noktaları arasında yer alıyor. Sonuç analizi ve modellemesinde dünyanın hemen her yerinde yaygın bir program olan BREEZE ve EFFECTS modellemelerine başvurulmaktadır. Aşağıda bazı yangın modellerine yer veriliyor:
- Fire Ball modeli
- BLEVE dinamik ve statik modeller
- Yanma ve toksik yanma modelleri
- Jet Fire modeli
- Pool yanma modeli
Yukarıda adı geçen termal radyasyon modellerinin yanında aşağıda patlama modellerini bulacaksınız:
- TNT eşdeğer modeli
- Multi enerji modeli
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.