Devlette İş Güvenliği Uzmanlığı Nasıl Olunur?
6331 sayılı kanunda İş Sağlığı ve Güvenliği 2012 yılında yürürlüğe girmiştir. Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak belirlenmiş işyerlerinde, iş güvenliği uzmanını ve iş yeri hekimini iş sağlığı ve güvenliği olarak bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Devlet kurumları ile 50 kişiden az personeli olan iş yerlerinde ve az tehlikeli sınıfında olan iş yerleri için devlette iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimleri zorunluluğu birçok defa ertelendi. 01 Temmuz 2020 itibari ile 7033 sayılı Torba yasası ertelemesi son buldu. Böylelikle, 50 kişiden az personeli bulunan işletmeler ve devlet kurumlarında da Temmuz 2020 itibari ile iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi yetkilendirme zorunluluğu bulunmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının Devlette Çalışma İmkanı
Devlet kadrosunda görev yapan mimar, mühendis ve teknik personeller Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan eğitim alarak, sınavda başarılı olduktan sonra İş Sağlığı ve Güvenliği için uzmanlık sertifikası alabiliyorlar; fakat 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak özel sektörde görev yapamıyorlar. Yine de hali hazırda devlet memuru olup aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olanların mevcut memurluklarına ek olarak ayda 80 saati geçmemek kaydıyla şu anda görev yaptığı iş yerinde veya başka bir devlet kuruluşunda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışabilme imkanı bulunuyor. Devlet kurumlarında görevli olan iş yeri hekimleri ise başka bir özel kurumda 40 saat kadar çalışabiliyor ancak bu durum şu an için iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarını kapsamıyor. Devlette görevli olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları yine bir devlet kurumunda görev yapmak zorundalar. Eğer kendi kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak kadrolu şekilde görevlerini sürdürmek istiyorlarsa bunu da kurumları ile konuşarak, kurum için uygunsa ve kadro ihtiyacı varsa gerçekleştirme fırsatına sahip olabilirler.
Devlette Görevlendirme
Devlette iş güvenliği uzmanı sektöründe çalışanlar, temsilciler, işveren statüsünde devlet, iş yeri statüsünde kurumlar, iş güvenliği uzmanı olan sertifika sahibi olan personel, iş sağlığı ve güvenliği pratiklerinin temel ortaklarıdır. Hem özel sektörü hem de devleti etkileyen bazı kavramlar;
- İş kazası
- İş yeri hekimi
- İş yeri sağlık ve güvenlik birimi
- Ortak sağlık
- Onaylı defter
- Risk değerlendirmesi
- Tehlike sınıfı
- Toplum sağlığı merkezi
Devlette iş güvenliği uzmanına dair düzenlemeler 6331 sayılı kanuna göre özel sektör ya da devlet ayrımı olmaksızın iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin uygulanması zorunludur. Temel olarak devletteki işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği için aşağıdaki görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.
- Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi
- Çalışan personellerin sağlık denetimlerinin yapılması
- Acil durum planlamalarının yapılması
- Genel iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin uygulanması
- Acil durum düzenlemelerinin yapılması
Devlette İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri
İş güvenliği düzenlemeleri kamuda da risk faktörlerinin ve çalışanların mesleki risk almasını koruma amacına hizmet etmektedir. İki temel madde iş yerinin tehlike sınıfının belirlenmesi ve çalışan sayısının tespit edilmesidir. İşyeri içerisinde daha önce iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almış çalışanların tespit edilmesi işleyişi hızlandıracaktır. Çalışanların ortak katılımının artması ve yetkililerin görüşlerinin alınması bu noktada fazlası ile katkı sağlayacaktır.
İş Yeri Hekimi ve Güvenliği Uzmanı’nın Görevleri Nelerdir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.