Doğal Afetler
Doğal afetler İş Sağlığı ve Güvenliği birimlerinin işletmelerle uzman görüşlerini paylaştığı konular arasında yer alıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği koordinatörü AFAD, doğal afetleri Deprem, Sel, Heyelan, Yıldırım, Çığ ve Hortum olarak sıralar. Bunların her biri için alınması gereken önlemleri, doğal afet anında ve sonrasında yapılması gerekenleri açıklar.
Deprem gibi bir doğal afet öncesinde işletmedeki hasarlı elektrik kabloları ve gaz sızıntısı yapabilecek tesisat bağlantıları onarılır. Zira bu kaynaklar depremde yangın çıkarabilir. Kombi ve ısıtıcı gibi birimlerin duvara sabit olduklarından emin olunur.
Sık yaşanan sel doğal afetleri yavaş, hızlı ya da ani gelişen olarak üçe ayrılır. Potansiyel bir sel tehlikesinden önce işletmedeki zemine yakın yerler güvenle kapatılır. Deprem, Sel, Heyelan, Yıldırım, Çığ ve Hortum arasında sel Türkiye’de en çok görülen doğal afet ve onu depremler izliyor.
Doğal Afetlerin Çeşitleri
Tanım olarak doğal afet dünyanın doğal güçlerinin neden olduğu bir olaydır ve büyük maddi hasar ve muhtemel hayat kaybıyla sonuçlanır. Dünya her yıl doğal afetler yaşıyor. Çok kalabalık bölgelerde yaşanan doğal afetlerde birçok insan hayatını kaybetmektedir. Bunun son örneği 200’den fazla insanın öldüğü 2016’daki İtalya depremiydi. Tüm depremlerin en ölümcülü 1556’da, yaklaşık 830.000 insanın hayatını kaybettiği Çin’de meydana gelmiştir.
Gerçekleşebilecek farklı doğal afet türlerine bir göz atalım.
Depremler
Toprak, sıkıştırılmış enerjiyi serbest bıraktığında toprağın sallanmasına neden olan depremler meydana gelir. Dünya’nın zemini, tektonik plakalar adı verilen çok büyük kara parçalarından oluşuyor. Depremlerin çoğu, bu plakalar bir şekilde birbirine sürtündüğünde meydana gelir.
Kasırgalar, Tayfunlar ve Siklonlar
Kasırgalar, tayfunlar ve siklonlar büyük fırtınalara işaret eden aynı hava fenomeninin farklı isimleridir. Hızı 120 km’ye ulaşan fırtına bulutunun dairesel şekilde döndüğü, yere ulaştıktan sonra gökyüzüne doğru kaybolduğu doğal afet olaylarıdır.
Tsunamiler
Tsunami, sualtı depreminden veya volkanik patlamadan kaynaklanan devasa dalgalarla oluşur. Japoncada, kelime ‘liman dalgası’ anlamına geliyor. Bu dalgalar 30 metre yüksekliğe kadar çıkabilir.
Seller
Sel, yolundaki binalara ve araçlara zarar verebilir. Şiddetli bir selde su evlere sızabilir ve büyük maddi hasara yol açabilir.
Toprak Kaymaları
Toprak kaymaları, zemin fazlasıyla nemlendiğinde meydana gelir ki, zemin üzerinde her ne olursa olsun beraberinde götürür. Taşkın gibi hızla dik bir eğimden aşağı akan doğal afetlerdir.
Çığ
Genellikle kuvvetli bir ses ya da titreşim sonucu oluşan çığ doğal afetinde karın yamaçtan aşağıya doğru yuvarlandığı görülür. Çığlar insanları ve hayvanları kar altında bırakabilir.
OSGB Avantajları Nelerdir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.