İlk Yardım Güncelleme Eğitimi

Gıda Zehirlenmesi İlk Yardım

 

Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesinde ilk yardım adımlarının ilki vücuttaki su dengesini korumaktır. Yeteri kadar su içilmeli, bu kişinin normalde içtiği su miktarından fazla olmalıdır. Gıda zehirlenmesi yaşayan kişi kendini iyi hissettiğinde hızlıca doktora gidilmelidir. Kalan ilk yardım müdahalelerini doktorunuz yapacaktır. Zehirlenen kişi yaşlı ya da bebekse doktora çok daha erken gidilmelidir.

Gıda zehirlenmesi ishal yapabilir, bu ishal en iyi limonlu kahve ile çözülür. Yaşlı ve bebeklerde su kaybı daha ciddi sorunlar doğurabilir. Eğer o anda mide bulantıları ve kusma varsa önce bir süre hastanın sakinleşmesine ve rahatlamasına izin verin. Eğer gıda zehirlenmesi bir kişide değil birçok kişide görüldüyse hastaneye gidilmesi gerekir. Zira gıda zehirlenmesi bakterilerden kaynaklanır ve ciddi zehirlenmelerde ilk yardım olarak mide yıkanması adımı uygulanır. Doktor hastaya serum vererek sıvı kaybını dengeler.

Gıda Zehirlenmesine Neden Olabilecek Besinler

Besinlerin gıda zehirlenmesine yol açmaması için taze ve iyi pişirilmiş olması gerekir. Tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarının etleri bu noktada özellikle önemlidir. Kanatlı hayvanların bağırsaklarında ve tüylerinde yaygın olarak rastlanan campylobacter ve salmonella bakterileri taze eti hızlı bir şekilde kontamine edebilmekte ve iyi pişirilmezse canlı kalarak zehirlenmeye yol açabilmektedir. Sebzeler ve yapraklı yeşillikler de gıda zehirlenmesine önemli bir paya sahiptir. Özellikle marul, ıspanak, lahana, kereviz ve domates gıda zehirlenmesinde öne çıkmaktadır. Bu sebzeler de salmonella ve listeria bakterileri sayesinde kolayca kontamine olabilmektedir. Bu risklerin engellenebilmesi için sebzelerin karbonatlı suda bekletilip yıkanması gerekir. Ayrıca oda sıcaklığında uzun süre bekletilen salatalar da zehirlenme açısından tehlikelidir. Doğru ısıda depolanmayan deniz mahsulleri bakteriler tarafından üretilen bir toksin olan histamin ile kontamine olurlar. İstiridye, midye ve tarak gibi kabuklu deniz ürünleri de gıda zehirlenmesi riski taşır. Kabuklu deniz hayvanları tarafından tüketilen algler birçok toksin üretir ve bunlar kabuklu deniz hayvanlarının etinde birikerek onları yiyenler için tehlike oluşturabilir. Herhangi bir gıda zehirlenmesi durumu teşhisinde 112 aranmalıdır.

İş Güvenliği Eğitim Sertifikası Nedir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar