Gıda Zehirlenmesi
Yaz aylarında sıcaklıkların artması beraberinde gıda zehirlenmesi riskini gündeme getiriyor. Sıcaklıklardan ziyade gıdaların gerekli hijyenle hazırlanmaması da gıda zehirlenmesi tehlikesini artırır. Bakteriye maruz kalan yiyecekler toksinlerle dolar ve bu toksinler insan vücuduna yayıldıklarında hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkabilir. Gıda zehirlenmesi en çok Staphylococ bakteri türünden kaynaklanıyor.
Zehirlenme yaşayan hastalara bol su ve sıvı gıdalar verilmelidir. Ayrıca tuzlu ayran, tuzlu krakerler, bol yoğurt, muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası yedirilir. Hasta acile kaldırılırsa elektrolit replasmanı yapılabilir. Ancak bu çoğunlukla gerekli olmaz. Zehirlenmenin ana çözümü boşaltım sistemlerini olabildiğince çalıştırmaktan geçiyor. Bu da ancak bol sıvı takviyesiyle yapılır.
Gıda Zehirlenmesi İçin Besinler
Su
Her şeyden önce bol su tüketmek gıda zehirlenmesine iyi gelen çözümler arasında birinci sıradadır. Zira ishal ve kusmadan sonra beden bolca su kaybeder. Su kaybının giderilmesi iyileşme sürecini hızlandırır. Tavuk sulu çorba ve bitki çayları dostlarınız arasında.
Bal
Yoğurt gibi antibakteriyelişlevi olan bal gıda zehirlenmesinin bir diğer çözümü arasında. Zehirlenme mideye zarar verebilir. Bunu önlemek için her gün 3 çay kaşığı bal tüketilir.
Muz
Potasyum yönüyle içerik yönünden zengin olan muz gıda zehirlenmesine iyi gelen çözümler arasında yer alıyor. Zira bulantı, kusma, ishal gibi belirtileri geçirmeye yardımcı oluyor. Yumuşak dokulu yapısı sindiriminin kolay olmasını sağlıyor. Püre olarak tüketilebilir.
Yoğurt
Gıda zehirlenmesinde antibakteriyel özelliği bulunan yoğurt kullanılabilir. Yoğurt içerisinde probiyotikler taşıdığından gıda zehirlenmenin kaynağı olan zararlı bakterilerle mücadele eder.
Fesleğen
Gıda zehirlenmesine iyi gele bir diğer besin de fesleğen. Hastanın vücudundaki mikroorganizmalarla savaşır. Antimikrobiyal olması karındaki ağrı hissini azaltmayı sağlıyor. Fesleğeni demlemek ve üstüne bal eklemek yaygın bir çözümdür.
Zencefil
Gıda zehirlenmesine iyi gelen son seçenek zencefil oluyor. Zehirlenme sonrası midede ağrılar olabilir. Ayrıca kusma ve mide bulantısı ya da ishal görülebilir. Bunun için zencefil kullanımı yaygın bir çözümdür. Akşam yemeklerinin ardından bir bardak zencefil çayı içilir.
Limon
Limon’un işlevleri arasında anti-inflamatuar, antiviral ve antibakteriyel başlıkları yer alıyor. C vitamini deposu olduğunu vurgulamaya gerek yok. Asidik olması yönüyle gıda zehirlenmesine sebebiyet veren zararlı bakterileri öldürebiliyor. Yemek kaşığı limon suyunu mümkünse şekersiz olarak günlük şekilde tüketin.
Sarımsak
Sarımsak içeriği itibariyle antifungal, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip. Çay bardağı suda kaynatılan birkaç diş sarımsak bu şekilde tüketilebilir. Tansiyon sorunu olan hastalar dikkat etmeli.
Gıda Zehirlenmesinde Hastanın İzlenmesi
Özellikle hava sıcaklarının artması tehlikesiz gibi görünen birçok gıdanın zehirleyici özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bilindiği gibi sıcakta bekleyen gıdalar daha çabuk çürümekte ve bozulmakta. Özellikle sıcakta süt ve süt ürünlerinin tüketiminde dikkatli olunmasında fayda var. Zehirlenmelerde belirttiğimiz gibi faydalanılabilecek ek bazı gıdalardan destek alınabilir ancak öncelikle durumun gerçekten bir zehirlenme olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Gıda zehirlenmesi belirtileri ani gerçekleşmektedir ve kusma, mide yanması, ishal ve ateş gibi birçok belirti ortaya çıkartmaktadır. İshal olan hastanın sağlık durumunun daha kötüye gitmemesi için sıvı desteği yapılması gerekir. Özellikle yaşlı, böbrek hastası veya kalp hastası gibi kişilerde sıvı eksikliği hayati boyuta ulaşabilecek bir soruna yol açabilir. Normal şartlarda gıda zehirlenmesinin dinlenmeyle 2-3 gün içerisinde geçmesi beklenmektedir ancak çok önemli sorunlardan bahsedilmiyorsa herhangi bir tıbbi tedaviye gerek bulunmamaktadır. Temel mantıkta kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sıvının yerine getirilmesi vardır. Hasta sıvı alamıyorsa, yüksek ateş yine devam ediyorsa ve kanlı ishal gibi durumlar var ise bu kez vakit geçirmeden hastaneye başvurulmalıdır.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.