Günde 7.5 Saatten Az Çalışılması Gereken İşler

Günde 7,5 Saatten Az Çalışılması Gereken İşler

 

7,5 Saatten Az Çalışılması Gereken İşler

16.07.2013 itibariyle Resmî Gazete’nin 28709. sayısında yayımlanan 7,5 Saatten Az Çalışılması Gereken İşler kapsamında önemli bir yönetmelik uygulamaya konulmuş oldu. Bu yönetmelik ile bir çalışanın günde ancak yedi buçuk saat çalıştırılabileceği işler belirtildi. Bunlar arasında en başta kurşun ve arsenik kullanımını ele alan işler gelmektedir. Devamında cam sanayii işlerine dikkat çekiliyor. Ateşçilik ya da üfleme işlemleri bu mesleklere dahil ediliyor.

Çinko, bakır ve alüminyum sanayi işleri 7,5 saatten az çalışılması gereken mesleki görevleri arasında. Demir ve çelik presleme makineleri ile yapılan çalışmalar benzer şekilde 7,5 saat sınırına giriyor. Karpit sanayii, asit sanayii, kaynak işleri, madenlere su verme işleri, yeraltı işleri, pnömokonyoz yapan tozlu işler, su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler 7,5 saatten az çalışılması gereken diğer mesleki başlıklar arasındadır.

Günde 7,5 Saatten Az Çalışılması Gereken İşler
Günde 7,5 saatten az çalışılması gereken işler hangileridir?

Yönetmelikte Belirtilenler

“Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami 7,5 Saat veya Daha Az Çalışması Gereken İşler” olarak geçen yönetmeliğe göre bir takım işçilerin personel sağlığı nedeniyle günde 7,5 saatten daha fazla yapılmasına izin verilmediği belirtilir. Yukarıda açıklanan mesleklere ek olarak ayrıca aşağıdaki endüstri ve meslek alanları da bu kısıtlamalara örnek gösterilir:

  • Kok fabrikalarıyla termik santrallerdeki işler,
  • Kaplamacılık işleri,
  • Akümülatör sanayi işleri
  • Kauçuk işlenmesi işleri
  • Kanalizasyon ve tünel yapımı işleri
  • Gürültülü işler (gürültü düzeyi en yüksek maruziyet etkin değerini (8h=85 dB(A)) aşan işler)
  • Tarım ilaçları (tarım ilaçları kullanımı işleri)

Maksimum Çalışma Saati Belli İşler

Yönetmelikte, 7,5 saatten az çalışılması gereken işlerin yanı sıra hangi işlerde kaç saat çalışılması gerekiği konusunda da gerekli açıklamalar yapılıyor. İşte onlardan bazıları:

  • Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler (iniş, çıkış, geçiş dahil):
    • 20-25 (20 hariç) metre derinlik veya 2-2,5 (2 hariç) kg/cm2 basınçta 7 saat,
    • 25-30 (25 hariç) metre derinlik veya 2,5-3 (2,5 hariç) kg/cm2 basınçta 6 saat,
    • 30-35 (30 hariç) metre derinlik veya 3-3,5 (3 hariç) kg/cm2 basınçta 5 saat,
    • 35-40 (40 hariç) metre derinlik veya 3,5-4 (3,5 hariç) kg/cm2 basınçta 4 saat,
    • Dalgıçlar için bu süreler, 18 metreye kadar 3 saat, 40 metreye kadar olan derinliklerde 1/2 saat,
  • Cıva işlerinde 6 saat,
  • Kurşun işleri 4 saat,
  • Karbon sülfür 6 saat,
  • İnsektisitler 6 saat olarak açıklanmıştır.
OSGB Nedir? İSG Nedir?

Kanuna göre söz konusu işlerde görev yapan personeller bu sürenin tamamlanması durumunda başka herhangi bir işte daha çalıştırılamazlar.

Çalışma İş Kurumu İl Müdürlüğü Bildirimi

“Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami 7.5 Saat veya Daha Az Çalışması Gereken İşler Hakkında” yönetmeliğinin 8. maddesine göre günde 7.5 saatten az çalıştırılması gereken personellere sahip olan işletmelerin, çalışanları erkek ve kadın olarak ayırarak sayılarını işe başlamadan önce işin yapılacağı yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne yazılı bildirmesi gerekiyor. İşverenler ayrıca bildirim sırasında işlerin yapılma zamanını ve söz konusu işlerin çeşit ve niteliklerini de belirtmek zorunda. Bunların dışında bazı durumların da 7.5 saatlik çalışma süresine dahil edilmesi gerekir. Örneğin; maden işçilerinin veya deniz altında çalışan işçilerin çalışma sahasına ulaşmak için geçirdikleri süre mesai saatleri içerisinde sayılır. İş yerinde işçinin çıkacak işi bekleyerek geçirdiği süreler bile 7.5 saat zaman aralığı kapsamında değerlendirilmektedir.

İş Güvenliği Eğitim Sertifikası Nedir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar