Güneş’e Göre Yönümüzü Nasıl Tayin Ederiz?

Güneş’e Göre Yön Tayini

Dünya’da tüm yönler Güneş’e göre belirlenmektedir. Herkesin bildiği gibi Güneş’in doğduğu noktaya doğu ve battığı noktaya batı deniliyor. Güneş’e göre yön tayini yaparken Güneş’in doğduğu yöne sağ kol uzatılır. Bunun ardından sağ kolun ucu doğu olurken sol kol batı olur. Güneş’e göre yön tayininde güney ve kuzey de bilinebilir. Güneş’e göre yön tayini yaparken batı ve doğu yönlerini kolların gösterdiği yöne bakarak bulduk.  Bu durumda geriye kalan yönlerden kuzey yönünü tayin ederken durduğumuz yerin önünü baz alırız. Ardından arka tarafımız da güneye bakar. İşte Güneş ile yön tayini yaparken bilinmesi gereken püf noktalar bunlardır.

Eski insanlar yönlerini Güneş’ten yararlanarak buluyordu. Bizler ise teknolojiden yardım alarak yön bulabiliyoruz. Ancak bu her zaman geçerli olmayabilir. Aşağıda Güneş’e göre yönümüzü tayin ederken kullanılan tüm yöntemler sıralanıyor. Temelde 3 tipik yöntem vardır ve bunlar hemen her zaman kullanılabilen pratik yön bulma teknikleridir. Öyleyse şimdi bunların neler olduğunu görelim.

Güneşe Göre Yönümüzü Nasıl Tayin Ederiz
Güneş’e göre yönümüzü nasıl tayin ederiz?

Kardinal Noktalar: Kuzey,Güney, Doğu ve Batı

Güneş’ten yararlanma tüm yön bulma yöntemleri arasında yalnızca biri ancak aynı zamanda en çok kullanınanı. Güneş’in gökyüzünde olduğu yerlerde kuzey, güney, doğu ve batı yönlerini bulmak için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralarsak şöyle görünürler:

  1. Güneş’in doğduğu bir zamanda sağ kolunuzu Güneş’in yükseldiği yere uzatın, kollarınız her iki yana açıkken sağ kolunuz doğu yönünü, sol solunuz batı yönünü, önünüz ise kuzeyi ve arkanızda daima güneyi gösterir.
  2. Güneş’in gökyüzünde olduğu bir noktada çubuk yere sabitlenir. Bunun ardından bir süre beklenerek çubuğun izlediği gölge takip edilir. Saat 12’de çubuğun en kısa gölgesi daima kuzey tarafını gösterir. Bunun tam tersi ise güneydir. Vücudunuz kuzeye dönükken kollarınızı kaldırdığınızda sağ kolunuz doğu yönünü, sol kolunuz ise daima batı yönünü gösterir. Arka tarafınızda güney yönü kalır. Çubuğun gölge boyundan emin olmadığınız zaman ikindi ve akşam saatleri beklenerek aynı işlem yapılır.
  3. Güneş ile yön tayini yapmada son adım kol saatini kapsıyor. Kolunuzdaki saati kullanarak kuzey, güney, doğu ve batı yönlerini bulabilirsiniz. Güneş’in olduğu yöne saatin akrebini tutun. Saatin kadranındaki 12 sayısıyla Güneş’e doğrultulan kısa akrebin arasındaki açıortay (açının ortası) her zaman güney yönüdür. Güney yönünü bulduktan sonra sırtınız kuzey olacak demektir.
İşyeri Analizi Nasıl Yapılır?

Güneşe Göre Zaman Hesaplama

Güneşe göre zaman hesaplama ilk çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde pek tercih edilmese de acil durumlarda ve hiçbir teknolojik imkanın bulunmadığı ortamlarda bilinmesi faydalı olabilir. Güneşe bakarak saati hesaplama için güneşin yolunu parçalara bölmek gerekiyor. Türkiye’deyseniz ve konum olarak aşağı doğru ekvatora bakıyorsanız güneşin batıdan doğuya doğru ve en sonunda da ufka erişen bir yay çizdiğini görebilirsiniz. Yayı görsel olarak eşit parçalara bölerek saatin kaç olduğu hakkında tahminler yürütebilirsiniz ancak burada zor olan nokta, bu yayı eşit olarak parçalara ayırmaktır. Bunun için kullanılabilecek bazı yöntemler var. Güneşin en tepede olduğu saati 12:00 olarak hesaplamak bunlardan biri. Konumunuzdan güneşin yay hareketini yumruklarınızı ardı adına ekleyerek sayabilirsiniz. Eğer mevsim olarak güneşin 12 saat gökyüzünde olduğu bir dönemdeyseniz burada 24 yumrukluk bir yayda her yumruk yarım saate denk gelecek şeklinde hesap yapılabilir. Güneşin hareketinin kaç yaya denk geleceği elbette konumunuzla ve yumruk büyüklüğünüzle alakalıdır. Yumruklar yardımıyla güneşin kaçta doğacağını ve güneşin kaçta batacağını da hesaplayabilmeniz mümkün.

Tespit ve Öneri Defteri Nedir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar