Güvenlik İşi Hakkında Bilgiler
Özel güvenlik işi yapmak isteyenler acaba güvenlik işi yapılır mı sorusunu gündeme getiriyor. Özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı kanuna göre çalışmaktadır. Dolayısıyla bu görevlilerin bazı özel hukuki sorumlulukları bulunmakta. Özel güvenlik görevlisi işini yapanlar işledikleri suçlarda ya da kendilerine karşı işlenen suçlarda devlet memuru gibi muamele görürler. Peki özel güvenlik görevlisinin devlet memuru gibi muamele görmesi ne anlama geliyor?
Bir kamu görevlisi olarak değerlendirilmek özel güvenlik görevlilerinin işini hem zorlaştıran hem de aynı zamanda kolaylaştıran bir durum. Peki neden? Güvenlik görevlisi işini yapan insanlar görev yerlerinde suç işlediklerinde normal bir vatandaştan kat ve kat fazla ceza alırlar. Ancak kendilerine bir haksızlık ya da hukuksuzluk yapılırsa o halde yine kat ve kat yüksek dava desteği ile karşılaşırlar. Dolayısıyla güvenlik işi yapılır mı noktasında bu şartı bilmek aslında oldukça önemli. Tipik olarak bakıldığında bir güvenlik görevlisi 6 gün çalışıp 1 gün izin yaptığından haftalık iş düzenlerinin farklı olduğunu bilmek de gerekir.
Özel Güvenliğin Görevleri
Özel güvenlik görevlisi ya da kısaca güvenlik, çalıştığı alanı ve alandaki kişileri korumakla görevli insanlardır. Özel güvenlik görevlisi olmak aynı zamanda iletişim, yangın, afetler, patlayıcılar, güvenlik sistemleri, olay yeri incelemesi, hukuk, ilkyardım, narkotik, silahlar, kişi koruma ve kalabalıklar hakkında belirli bilgi ve eğitime sahip olmak anlamına geliyor. Anayasada özel güvenliğin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanıyor:
- Özel güvenlik görevlileri, koruma ve güvenliğini sağladıkları alana girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirebilir, üstlerini dedektörle arayabilir, eşyalarını tarama cihazlarından geçirebilir.
- Çalıştığı alanda tutuklama yapabilir, kimlik sorabilir, delil eşyalarını emanete alabilir. Yapılan bu tutuklama en fazla 24 saat sürebilir. Bu sürede kolluk kuvvetleri bölgeye gelmiş olur.
- Eğitim sağlık, spor tesisi ve kurumlarında silahlı görev yapamazlar. Kolluk kuvvetlerinden farklı olarak daima uniformalı çalışırlar. Benzer şekilde üst araması yapabilirler.
- Yangın, deprem ve tabii afetlerde yardım istenilmesi halinde işyeri ve konutlara girebilirler. Hatta bu gibi doğal afet durumlarında arama ve kurtarmaya yardımcı olmakla yükümlüdürler.
- Özel güvenlik görevlileri greve katılamazlar.
Bu ve yukarıda verilen bilgiler ışığında özel güvenlik nedir ve güvenlik işi yapılır mı sorularını detaylıca cevaplamış olduk.
Özel Güvenlik Maaşları
Özel güvenlik maaşları çalışılan kuruma göre, silah kullanma yetkisinin olup olmamasına göre ve mesleki kıdeme göre değişebilmektedir. Özellikle 2022’de asgari ücrete yapılan zam ile birlikte özel güvenlik maaşları 5500 TL gibi bir tutara kadar uzanabilmektedir. Genelde mesleğe yeni başlamış olan özel güvenlik maaşları asgari ücret düzeyindedir ancak silah kullanma yetkisine sahip olan özel güvenlik görevlileri daha tehlikeli işlerde görev alabildiklerinden 500 TL – 1000 TL arası daha yüksek maaş almaktadırlar. Özel güvenlik maaşlarının belirlenmesinde evli ve çocuklu olma durumlarına da bakılmaktadır. 2004 yılı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre 53. madde geçmişte herhangi bir suç işlemiş olanların ve devam eden soruşturması bulunan adayların özel güvenlik olamayacağını açık şekilde ifade etmektedir. Ayrıca özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin uyuşturucu madde, özel ve cinsel hayata dokunulmazlığa dair işlemiş olduğu herhangi bir suçun bulunmaması gerekiyor. Özel güvenlik görevlisi adaylarının rüşvet, hırsızlık, dolandırma, zimmet, hileli iflas, sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, suçtan gelen malvarlıklarını aklama, fuhuş ve kaçakçılık suçlarından affedilmiş olsa dahi herhangi bir mahkumiyetinin bulunmaması gerekir.
İş Güvenliği Eğitim Sertifikası Nedir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.