Güvenlik Uzmanı
Güvenlik uzmanı sertifikaları üç kola ayrılır: A, B ve C. Bu belgelerinin her birine sahip olma şartı birbirinden farklıdır. Ancak C’den B’ye ve daha sonra A sertifikasına geçişte benzer bir hiyerarşi uygulanıyor. Kişiden önce bir önceki güvenlik uzmanı sertifikasını alması ve bu sertifikayla sahada en az birkaç yıl fiili iş yapmış olması bekleniyor. Örneğin A sınıfı güvenlik uzmanı sertifikası ancak B sertifikasıyla en az dört yıl çalışmış olan personellere verilmektedir.
Güvenlik uzmanı sertifikası bakanlıkça verilir. Bunun için gerekli programlara girilmeli, programlar başarıyla tamamlanmalı ve ardından resmi olarak düzenlenen güvenlik uzmanı sınavından geçilmelidir. Eğitimler en az 120 saatten oluşur. Güvenlik uzmanı sertifikası mimar, teknik eleman, iş müfettişi, mühendis gibi meslek dallarında çalışmakta olan kişilere de verilebilir. Müdürlüklere bağlı birimler yine iş güvenliği sertifikası alabilirler. A sertifikasını almak içinse yine B belgesine sahip olma şartı aranıyor.
Sertifika Programı
Güvenlik uzmanı sertifika programına göre, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı temel eğitim programlarına ancak mühendislik ya da mimarlık eğitimi sağlayan fakültelerin mezunları başvuru yapabiliyor. Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager ya da biyolog unvanına sahip olan teknik elemanlar ve de üniversitelerin meslek yüksek okullarını bitirmiş İSG mezunları da C sertifikasına sahip olabilirler.
- C Sınıfı uzmanlık belgesi ile en az üç yıl görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile gösteren uzmanlar B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine;
- B sınıfı uzmanlık belgesi ile en az dört yıl görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile gösteren uzmanlar A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine giriş yaparak sınav olma şansını bulurlar.
Yönetmeliğine göre İş Güvenliği Uzmanlığı programlarında en alışılmış eğitim süresi 40 saat uygulamalı, 90 saat yüz yüze ve aynı zamanda 90 saat uzaktan olmak üzere 220 saat olarak karşımıza çıkıyor.
İSG Uzmanlığında Bir Üst Sınıfa Bakabilme Yetkisi
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda iş yerleri ve iş sağlığı güvenliği uzmanları belirli sınıflara ayrılmıştır. Her iş güvenliği uzmanının bakabileceği iş yerleri farklı sınıflarda olmaktadır. NACE kodlarına göre belirlenen iş yeri tehlike sınıfları çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli şeklinde üçe ayrılmıştır. İş güvenliği uzmanlığı da bu doğrultuda A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı olmak üzere üçe bölünmüştür. En kıdemli olan A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli sınıftaki işyerlerine bakabilmektedir. B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ise sadece tehlikeli ve az tehlikeli iş yerlerine bakabilmektedir. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görev yetkisi az tehlikeli iş yerleri ile sınırlandırılmıştır. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için önce B sınıfı, sonra da deneyim kazanıp sınava girilerek başarılı olunması gerekmektedir. Ek maddelerle kapsamı genişletilen iş sağlığı ve güvenliği uzmanları 31.12.2023 tarihine kadar bir üst sınıfa bakabilme yetkisine de sahip olmuşlardır. Buna göre C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının bakabildiği tehlikeli iş yerleri için de görev yapabilmektedir. Benzer şekilde B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları da A sınıfı yani çok tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri sürdürebilmektedir.
Sertifika Programının Hedefi
2012’de onaylanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bununla ilgili yönetmelikler dahilinde iş yerlerine; çalışanların iş kazaları yaşamasının önlenmesi ve onlar için daha güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması amacıyla İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Güvenlik uzmanı sertifikası programı işte bu zorunlu istihdam şartı için uzman personel yetiştiriyor.
Yasal düzenlemeler gereği talebi yükselen ve her işveren tarafından istihdamı talep edilmeye başlanan bu meslek kolunda kariyer yapmak isteyenler Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığının yetki verdiği eğitim merkezlerinde İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifika Eğitimi alabiliyorlar. Bakanlıkça yapılan sınavları geçmek İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikası almak için yeterlidir.
İş Güvenliği Eğitim Sertifikası Nedir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.