İlk Yardım Müdahaleleri
Uluslararası alanlarda en yaygın şekilde kullanılan standart temel ilk yardım müdahaleleri acil bir durum sırasında yetkili sağlık görevlilerinin alana adım atana dek ya da tıbbi tedaviye geçilinceye kadar hastanın kazadan daha fazla yara almasını önlemeye yardımcı olur. Bu söz konusu tipik ilk yardım müdahaleleri kanamayı durdurmayı, kalp masajı yapmayı, yanık yaralarını dindirmeyi, deri yaralanmalarını kontrol altında tutmayı, kırık, burkulma, burun kanaması, soğuk ısırması, arı sokması gibi bu ve buna benzer vakaları bilimsel kurallar ile etkili bir biçimde ele almaya yardımcı olur.
Omurgayı Kontrol Altında Tutmak: Omurgayı kontrolde tutmak ilk yardım eğitiminde öğreneceğiniz ilk müdahaleler arasında yer alır ve omurgayı nasıl stabilize edeceğiniz gösterilir. Yüksek bir yerden düşen ya da büyük bir güçle başını ya da sırtını çarpan birinin omurgaları derhal dengeye alınmalıdır. Bu müdahalede hastanın kafasının sabit tutulması ve bu sayede başın istenmeyen biçimde herhangi bir yöne hareket etmemesi amaçlanır.
RICE Yöntemi: Burkulmalar tüm dünya genelinde en yaygın iş yeri yaralanmaları arasında yer almakta. Herhangi bir eklem üzerinde herhangi bir tür burkulma ya da gerilme meydana geldiğinde uygulanması gereken en birincil ve etkili tedavi dinlenmedir (yani hasarlı bölgeyi asla kullanmamaktır). Buz (20 dakika aralıklarla yapılır), kan akışını kesmeyecek düzeyde ACE sargısı kullanma, ve yükseltme (hasarlı bölgeyi kalbin üzerine doğru yükseltmek) uygulunan en yaygın müdahaleler arasındadır. Bu basit adımlarla şişlik büyük ölçüde azaltabilir ve kırılgan eklemlere daha fazla zarar gelmesi önlenmiş olur.
Kanama Üzerine Doğrudan Basınç: Kötü kanamalarda en etkili müdahale doğrudan basınç uygulamaktır. Bu yöntemle kanamanın kaynağı bulunur ve yaranın durumu görülebilir. Müdahalede eldiven ve gazlı bez kullanılır. Pıhtılaşmanın gerçekleşmesi için kanayan yere bastırma en az 20 dakika devam etmelidir.
Sıcak Çarpması: Nehirdeki veya orman yolundaki sıcak bir gün herkesi riskli düzeyde etkileyebilir. Hidrasyon, gölgede hareket etme ve vücudun soğumasına izin verme sıcak çarpmasını engeller. Dar giysilerin gevşetilmesi ve nehre veya yakındaki dereye hızlı bir şekilde dalmak ya da başın üzerine bolca su boşaltılması sıcak çarpmasınınartmasını önleyen ilk yardım müdahaleleri arasındadır.
Hipotermi: Öte yandan çok soğukta uzun süre ıslak kalındığında hipotermi durumu oluşabilir. Kişinin ıslak giysileri çıkartılmalı ve ilk önce başı ve göğü olmak üzere yavaşça ısıtılmalıdır. Isıtma hızlı yapılırsa acı verici olabilir.
İş Yerinde İş Güvenliği
Kale OSGB olarak iş güvenliği noktasında tüm standart gereklilikleri sağlamak hedefiyle işletmelere aşağıdakilere benzer konularda da yol göstermekteyiz:
- Kanserojenlerin (kanserojen maddeler) güvenli kullanımı.
- Psikososyal zorlanmayı azaltan daha iyi iş organizasyonu.
- Kas-iskelet sistemi iş yükünü azaltan çalışma organizasyonu.
- Ergonomiyi iyileştiren çalışma alanı düzenlemeleri.
İşletmelerde ilk yardım müdahaleleri çok bileşenli ve çok aktörlü bir yaklaşımın benimsenmesini gerektirir. Bu nedenle faaliyetlerimizde teftiş ve danışmanlık ve de farkındalık yaratma ilkelerini uyguluyoruz.
İş Kazası Olduğunda Ne Yapılmalıdır?
OSGB’lerin amacı iş kazası oluşturabilecek durumların önceden tespiti; bunların ortadan kaldırılması veya engellenemiyor ise etkisini en az hissettirecek duruma getirilmesini sağlamaktır. Her ne kadar iş kazası olmaması için sürekli olarak önlemler alınsa da bazen bu üzücü durumlar yaşanabilmekte. Peki iş kazası olduğunda ne yapılmalıdır, nasıl davranılmalıdır? Genelde panikle bu durumun içerisinde bulunanlar ne yapabileceğini öğrenmiş olsalar dahi unutabiliyorlar. İlk etapta soğukkanlı olarak yapılması gerekenleri madde madde uygulamak tüm çalışan ve hatta iş yeri sağlığı adına son derece önemlidir. İş kazası yaşanır yaşanmaz yapılması gereken çalışmanın hemen durdurulmasıdır. Açık makineler kapatılarak yardım için koşulmalı, açık makinelerin diğer personeller açısından tehdit oluşturabileceği unutulmamalıdır. Makineler ile birlikte varsa araç trafiği de tamamen engellenmelidir. Kaza geçirenlerin durumu kontrol edilerek 112 aranmalı ve kazazedelerin durumu net şekilde ifade edilmelidir. Devamında ise çevre güvenliğini sağlayın ve adli vaka oluşturabilecek durumlarda delil olarak kullanılabilecek ayrıntıları korumaya özen gösterin.
OSGB Avantajları Nelerdir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.