İş Güvenliği Merdiven Yönetmeliği Hakkında Bilgiler

İş Güvenliği Merdiven Yönetmeliği Hakkında Bilgiler

İş Güvenliği Merdiven Yönetmeliği Hakkında Bilgiler

Genel olarak yapı sektöründe uygulanma zorunluğu olan iş güvenliği merdiven yönetmeliği, hem sabit hem de el merdivenleri uygulamalarını içinde barındırır. Bina içerisinde yer alan sabit merdivenlerin, yönetmelikte belirtilen yükseklik ve sağlamlıkta korkulukları olması zorunlu hale getirilmiştir. Bazı durumlarda geçici olarak merdiven yapılmak zorunda kalınabilmektedir. Bu gibi geçici merdiven yapımı sadece yüksek alanlara çıkmak için uygulanmalıdır.

İş güvenliği merdiven yönetmeliği içerisinde, yapı sektörünün uygulaması gereken ayrıntılı kurallar, tüm detayları ile verilmektedir. Merdivenler güvenlik yönetmeliği içerisinde birkaç farklı isimde listelenir. Bunlar; sabit merdivenler, el merdivenleri (düz merdivenler, seyyar merdivenler), çok parçalı merdivenler, açmalı merdivenler (katlanır merdivenler) olarak bilinir.

Merdiven kullanımı sırasında, her ne kadar önlemler alınmış olsa bile, olumsuz risk grubu yüksek olduğundan mutlaka iş güvenliği merdiven yönetmeliği detaylarına uygun şekilde kullanılmalıdır. İş güvenliği merdiven yönetmeliği maddelerine uyulmaması halinde oluşabilecek riskler bulunmaktadır. Bu riskler, bazen geri dönüşü olamayan sonuçlar yaratabileceğinden, mutlaka doğru şekilde uygulanması büyük önem taşır.

Merdiven Güvenliği Nasıl Olmalıdır?

Merdivenlerin güvenli sayılabilmesi ve standartlaştırılabilmesi için bazı nitelikleri sayısal olarak belirlenmiştir. El merdivenlerinin en az 113 kg’lik bir yükü taşıyabilir durumda olması gerekmektedir. Basamakların çapı ise metal merdivenlerde en az 19 cm, ahşap merdivenlerde de en az 28 cm olmalıdır; tabii ki bu durum kullanılan metal ve ahşabın cinsi ve sağlığı ile değişebilmektedir. Merdiven genişliği nasıl olmalıdır sorusuna ise en az 40 cm cevabını vermemiz gerekiyor. Bunun dışında güvenli bir merdivende de basamakların arasının en fazla 30 cm olarak belirlenmesi gerekmekte. Hem ahşap, hem de metal merdivenlerin boyanarak çevre şartlarına göre korumalı hale getirilmesi gerekmektedir. Bölgenin nemi, güneşi veya merdivene zarar verebilecek türden çalışma şartları söz konusu ise merdivenin daha erken yıpranabileceği göz önünde tutulmalıdır. Kullanım öncesinde merdivenler sabitlenmeli, sağlam ve düz bir zemine oturtulmalı. Genellikle aksi belirtilmediği sürece 16 derecelik yatırma açısının geçilmemesi gerekir. Üst ucun ise sağlam bir yere dayanması gerekir; basamaklarda da temizlik kontrolü yapılması şarttır.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Nedir?

İş Güvenliği Eğitim Sertifikası Nedir?

İş Güvenliği Merdiven Yönetmeliği Hakkındaki Detaylı Bilgiler

Merdiven kullanımı doğru standartlarda yapılmadığı zaman, yüksekten düşme ihtimaliniz bulunmaktadır. Basamaklarda durduğunuz sırada eğer iki elinizi kullanarak iş yapmanız gerekiyorsa çok dikkatli olunmalıdır, aksi halde kayma riskiniz çok yüksektir.

Çürümüş ahşap bir merdiven ile çalışma yapmanız, ani bir hareketinizde basamakların kırılmasına neden olacağından, geri dönüşü imkânsız darbelere maruz kalabilirsiniz.

Ergonomik açıdan bulunduğunuz alanda kullanıma uygun olmayan bir merdivenden düşebilir, başınızı yere veya başka bir yere çarpabilir, bacağınıza veya kolunuza zarar verebilirsiniz.

Merdivenlerin eğimleri ve basamak genişlikleri oldukça önemlidir. Merdiven ile yüksek bir yere çıktığınız zaman, eğim sizin dengenizi sağladığı gibi, basamak genişliği de rahatça iş yapmanıza olanak tanır. Aksi halde yüksekten riskli bir düşüş yaşama ihtimalinizi artırmış olursunuz.

Kaza Riskini En Aza İndirmek İçin Yapılması Gerekenler

Kaza riskinizi en aza indirebilmek için iş güvenliği merdiven yönetmeliği sizin güvenliğinizi sağlamak amacıyla belirli kurallar içerisinde iş yapmanıza olanak tanır. Her merdivenin bir taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Sağlamlığı, ergonomik ve taşıma kapasitesinin ne olduğuna dikkat ederek kullanmanız, risklerin azalmasına olanak tanır. Merdiveni yerleştirirken, özellikle ayaklarının nerede ve ne kadar sabit durduğuna da dikkat edilmesi, zarar görebilmenizi çok daha düşük bir olasılık haline getirmektedir.

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar