İş Güvenliği Önlemleri Önemli Bilgiler
İş güvenliği bir iş yeri için iş sağlığı kadar önemli bir unsurdur. Bir iş yerinde, iş yerinin ve personellerin güvenliğini sağlamak hem iş yerinde çalışan personeller için, hem de işveren için oldukça önemli bir çalışmadır. İş yerlerinde alınabilecek güvenlik önlemleri iş yerine ve iş yerinde yapılan çalışmalara göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda iş güvenliği 3 kategoriye ayrılmaktadır. Bu 3 kategori sırasıyla şu şekildedir:
- Üretim öncesinde ve sonrasında alınması gereken önlemler
- İşverenin alması gereken önlemler
- İşçinin alması gereken önlemler
Tespit Ve Öneri Defteri Nedir?
Üretim Öncesinde ve Sonrasında Alınması Gereken Önlemler
Üretimin öncesinde ya da sonrasında alınması gereken bazı önlemler vardır. Bu önlemlerin alınmasının sebebi, üretim ile ilgili yaşanabilecek kazaları en aza indirmektir. Üretim ile ilgili iş güvenliği hamlelerinden ilki çalışma ortamında kazaya sebebiyet vermeyecek makine veya alet seçimidir. Doğru alet seçimi ve aletlerin sürekli olarak bakımının yapılması oluşacak kazaları önleyecektir. Bu önlemin yanında işletmedeki ara yollar ve geçitlerin düzenlenmesi, makineleri bilinçli kişilerin kullanması ve makinelerin çalışacağı yolların yayaya kapalı olması alınabilecek diğer önlemler arasındadır.
İşverenin Alması Gereken Önlemler
İş yerinde işverenin alması gereken önlemler personeller açısından oldukça önemlidir. Öncelikle işveren, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatta yer alan madde ve eklere uymalıdır. Ardından işletmede iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmalı ve yaşanan kazalarla ilgili anlık olarak önlem almalıdır. Bu durumların dışında işveren genel olarak işçinin sağlığına dair bütün etkenleri düşünmeli, yönetmelikte yazanlara ve işyerinde olası kazaların sebeplerine göre bütün önlemlerini almalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sağlamamanın Cezası
Bir işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hiçbir tedbir alınmıyorsa, organizasyonlar oluşturulmuyorsa, gerekli araç, gereç, ekipman alınmıyorsa, tedbirler vaktinde uygulanmıyorsa ve şartların iyileştirilmesi için çalışılmıyorsa 5326 no’lu Kabahatler Kanunu gereğince işverene para cezası uygulanır. Bunların dışında iş güvenliği uzmanı görevlendirmemek, işyeri hekiminin olmaması, on kişiden fazla personel bulunan yerlerde yardımcı sağlık personelinin olmaması, İSG görevlileri için gereken araç-gerecin sağlanmaması, işyeri ve İSG çalışanları arasında koordinasyonun sağlanmaması, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun tedbirlerin yerine getirilmemesi, başka işyerlerinden gelen çalışanların o işyerine uygun şekilde yeniden iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçirilmemesi gibi maddelerin hepsi kusur olarak sayılmaktadır. İşyeri hekimi ve iş sağlığı ve güvenliğinin hak ile yetkilerini kısıtlamaya kalkışmak, işyerinde İSG biriminin kurulmasını engellemek veya kurmamak, risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmamak, gerekli kontrol veya ölçümleri ciddiye almamak da cezalandırılması gereken durumlar arasındadır.
İşçinin Alması Gereken Önlemler
İşçinin alması gereken önlemler işveren tarafından ya da iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından işçilere bildirilmelidir. İşçinin güvenlik açısından giymesi gereken ne varsa giymeli, eğer ürün yoksa ürünün temin edilmesini işverenden istemelidir. İşyerinde kullanılan makine ve aletler eğer insan hayatı için tehlike oluşturuyorsa, bu aletleri doğru kullanmayı öğrenmeli ve bu aletleri kullanırken olabildiğince dikkat etmelidir. İşyerinde olası kazaları önlemek için işçiler tehlikeli hareketler yapmaktan kaçınmalı ve önce kendi hayatını tehlikeye atmaktan uzak durmalıdır.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.