İş Güvenliği Uzmanı Dereceleri Nelerdir?
İş Güvenliği Uzmanı alanında eğitim almış iş sağlığı ve iş güvenliği pozisyonunda görev yapan yetkililerdir. Bazı sınıflandırmalar 6311 sayılı kanun ile belirlenmiştir. Bu kanuna göre işletmeler tehlikeli olmasına ve çeşitlerine göre gruplara ayrılır.
- Az tehlikeli işyerleri.
- Tehlikeli işyerleri.
- Çok tehlikeli işyerleri olarak 3 ayrı kategoridedir.
Kanun bünyesinde bu şekilde sınıflandırılmışlardır. Bununla birlikte kanunda yer alan bir diğer başlık ise İş Güvenliği Uzmanlarıdır. İş Güvenliği Uzmanları da kendi içlerinde şu şekilde gruplandırılırlar.
- A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
- B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
- C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Özetle tehlikesine göre gruplandırılmış iş yerleriyle, İş Güvenliği Uzmanlarının belgelerinin uyuşması gereklidir.
- Az tehlikeli işyerleri için ‘C sınıfı belgeli İş Güvenliği Uzmanı
- Tehlikeli işyerleri için ‘B sınıfı Belgeli İş Güvenliği Uzmanları
- Çok tehlikeli işyerleri için ‘A sınıfı belgeli İş Güvenliği Uzmanları görev alabilirler.
D Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları işyerlerinin tehlike sınıflarına göre üç dereceye ayrılmış durumdalar. İşyerleri faaliyet kodlarına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak sınıflandırılmakta. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları da A sınıfı çok tehlikeli sınıftaki işletmelere, B sınıfı tehlikeli işletmelere ve C sınıfı da az tehlikeli işletmelere bakacak şekilde ayrılmışlardır. Fakat en az sayıda A sınıfı olmak üzere B sınıfındaki iş sağlığı ve güvenliği uzmanı sayılarının da C’ye göre az olması sebebiyle iş sağlığı ve güvenliği uzmanları bir üst sınıfa da bakabilmekteler. Fakat bu sürenin 31 Aralık 2023 tarihi ile sona ermesi planlanmaktadır. İstatistiksel değerlere bakıldığında tüm şehirlerde A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının B sınıfından az, B sınıfının da C sınıfından az olduğu görülmektedir ve bu da özellikle ağır sanayi odaklı şehirlerde A sınıfı ile B sınıfını önemli birer ihtiyaç haline getirmektedir. A ve B sınıfının sayıca yetersizliği nedeniyle yürürlüğe giren bu düzenleme sona erdiğinde ise yeni bir iş güvenliği uzmanlığı sınıfı daha olur mu sorusu akla gelmiyor değil. Her sınıfın bir üst sınıfa bakabilme yetkisi D sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı olacak mı merakını uyandırıyor. Şu anda bu şekilde bir düzenleme mevcut değil ancak ilerleyen tarihlerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sayısının artması için bu tip bir düzenlemeye daha gidilebilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Almak İçin Gereken Şartlar
C sınıfı belgesi almak isteyen kişiler üniversitelerin veya mimarlık fakültesinden mezun olmuş ve yapılan İş Güvenliği eğitimlerinde başarılı olmaları gerekmektedir. Bakanlıklarda 10 yıldan az çalışmamış ve müfettiş yardımcılığı yapmış kişiler C sınıfı belgesi alabilirler.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Almak İçin Gereken Şartlar
- B sınıfı ile ilgili tüm eğitim kurlarını tamamlamış, sınavından başarılı olmuş kişiler ve C sınıfı belgesi ile 3 sene İş Güvenliği Uzmanı olarak görev yapmış kişiler.
- Yüksek lisans eğitimini almış mimarlık ve mühendislik bölümü mezunları.
- Bakanlıklarda 10 yıldan fazla müfettiş yardımcılığı görevini yapmış olan kişiler, iş sağlığı ve güvenliğinde denetim yapmakta olan mimarlar ve mühendisler B sınıfı belge alabilirler.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Almak İçin Gereken Şartlar
- A sınıfı eğitimlerini almış ve sınavda başarılı olmuş kişiler.
- B sınıfına ait uzmanlık belgesi ile 3. yılını doldurmuş kişiler.
- Mimarlık ve mühendislik bölümlerinden mezun olanlar.
- İş güvenliği programlarında doktora yapmış olan teknik personeller.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.