İş Güvenliği ve Ramak Kala

İş Güvenliği ve Ramak Kala

Ülkemizde yaşanan iş kazalarının sebeplerine, maalesef iş kazası yaşandıktan sonra vakıf olunur. Söz konusu bu iş kazalarının meydana gelmesinden sonra alınan iş güvenliği önlemleri ve dikkat edilmesi gereken konular kolay kolay unutulmaz ve akıllardan silinmez. Fakat alınan bu önlemler kaza yaşanmadan önce neden alınmaz? Kazanın yaklaştığını önceden tahmin etmek veya öngörmek mümkün değil midir?

Pek tabi ki mümkün, kazanın yaklaştığını ramak kala olayları ile anlayabiliriz.

Öncelikle ramak kala olay nedir sorusunu cevaplamakta fayda var.

Ramak kala olay; iş yerinde meydana gelen, çalışan, iş yeri ya da ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaydır. Günlük hayatta “Az kalsın” veya “Kıl payı” diye anlatmaya başladığımız olaylar olarak da tanımlayabiliriz.

Ramak kala olayı örnekleri;

• Neredeyse kapı bana çarpıyordu

• Az kalsın ıslak zeminde kayıyordum

• Dikkat etmeseydim cam kapıya çarpıyordum

• Tam kablolara takılıp düşüyordum ki ucuz atlattım

• Az kalsın elektrik çarpıyordu

• Neredeyse dolap üzerime devriliyordu

• Hemen kaçmasam malzemeler üzerime düşüyordu

• Kafamı kaçırmasaydım gözüme kimyasal sıçrıyordu

• Az kalsın zehirli gaz/kimyasal soluyordum

• Neredeyse çatıda çalışma yapan işçi düşüyordu

• Az kalsın tüp gaz kaçırıyordu

• Az kalsın tehlikeli atık poşetleri yırtılıyordu

Bir olayın gerçekleşmeden önce belirlenmesi, alınacak önlemlerle o olayın gelecekte oluşturacağı zararın önlenmesinde belirgin bir katkı sunar. Bu nedenle ramak kala olayların tespiti istenmeyen iş kazalarının gerçekleşme potansiyelini düşürmesi açısından önemlidir.

Ramak kala olaylar çoğu işletmenin önemini anladığı fakat uygulamada yeterli başarıyı sağlamadığı bir konu maalesef. Çalışanların ramak kala olayları raporlamanın önemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması ve kendi iş rutininde ramak kala olayları yeteri kadar önemsemesi; aslında ben geliyorum diyen iş kazalarının önceden tespit edilememesine yol açmaktadır.

OSGB Çalışma Saatleri

Ramak Kala Olaylarının Bildirilmesi

Bir işyerinde yaşanılabilecek en kötü şey bir iş kazasıdır. Henüz iş kazası olmayacak ciddiyetteki olaylar ise ramak kala olayları arasında değerlendirilebilir. Her bir ramak kala olayının değerlendirilmesi ve işyeri personelinin bu doğrultuda düzenli olarak bildirilmesi gerekir. Bir olayın ramak kala olup olmadığının anlaşılması ise iş sağlığı güvenliği eğitimi almış ve gözlem gücü yüksek eğitimli personeller ile mümkündür. Bir işyerinde çalışan herkes ramak kala olayların gözlemcisi olabilmeli ve yeri geldiğinde de ramak kala olayların bildiriminde açık şekilde anlatım becerisine sahip olabilmeli. Unutulmamalıdır ki ramak kala olaylarından çıkarılacak dersler ile iş kazaları en az düzeye indirgenebilir; çalışanlar makine ve ekipman kullanımı konusunda daha ciddi davranabilir ve çevresindeki ihlallere karşı da daha duyarlı olabilir.

İşverenlere, işyeri yetkililerine ve tüm çalışanlara ramak kala olayının önemini anlatmakta aşağıdaki 5 ana maddeden faydalanılabilir;

1. Ramak kala olayların raporlanması şirketlerin, trajik veya maliyetli bir olay meydana gelmeden önce tehlikeleri proaktif olarak çözmelerini sağlar.

2. İş gücünü (her seviyedeki tüm çalışanlar) problem çözmede kullanır.

3. İş güvenliği farkındalığını ve sahipliğini arttırır; çalışanların özgüvenini pekiştirir.

4. Normal iş rutininde tartışılmayacak olan değerli bilgileri ortaya koyar.

5. İş güvenliği çevreleyen olumlu ve gerekli bir tutum geliştirir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu gereğince; her türlü ramak kala olayların kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu tip olayların kayıt altına alınarak raporlanması iş kazalarını önlemek için hayati önem taşımaktadır.

Çünkü Ramak Kala olayların bildirilmesi, ileride yaşanabilecek iş kazalarının tespit edilmesi ve önlenmesi için büyük önem taşıdığı yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu bilimsel çalışmalardan bir tanesi de H.W. Heinrich Prensibi olarak bilinen Kaza Piramidi Teorisi’ dir.

H.W. Heinrich Prensibi ramak kala olayların ve kayıt altına alınmasının önemini anlamamızda bize yardımcı oluyor. Buna dayanarak ramak kala olaylar ve hafif atlatılmış iş kazaları aslında büyük iş kazalarının habercisidir.

OSGB Maltepe

İşyerinde yaşanan ramak kala olayların belirlenmesi ve kayıt altına alınması ile yaşanabilecek iş kazalarının önlenmesi için alınacak iş güvenliği önlemlerine rehberlik eder. Ramak kala kayıtları tutulması tüm çalışanların sorumluluğunda olan bir olay olduğunu da hatırlatmakta fayda vardır.

Ramak kala olayların önemini fark edip raporlama yaparak ve işyerindeki tüm çalışanları ramak kala olayları raporlamaya teşvik ederek İş kazalarının yaşanmasını önlemek sizin elinizde.

İş kazalarını önlemek için; başınıza gelen ve size az kalsın dedirten tüm olayları Ramak Kala Bildirim Formu ile bildiriniz.

Belki de bir hayat kurtarabilirsiniz.

Acil Durum Nedir? Tahliye Tatbikatı Nasıl Olmalıdır?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar