İş Güvenlik Malzemeleri
Ülkemizde uzun yıllardır yönetmelikte olan bir takım önemli kanun maddeleri gereğince ülkemiz Türkiye’de tüm işverenler çalıştırdıkları personellere bir takım kişisel koruyucu ekipmanlar sağlamaya dair çeşitli görevlere sahiplerdir. Sözü edilen bu iş güvenlik malzemeleri iş yeri çalışanlarını işletmedeki sağlık ya da güvenlik risklerine karşı daha iyi koruyan ekipmanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu ekipmanlardan en yaygınları listelenmek istenirse; güvenlik kaskları, eldivenler, göz koruması, yüksek görünürlüklü giysiler, güvenlik botları ve emniyet kemerleri gibi eşyalar bunlar arasında yer alacaktır. Solunumu koruyan ekipmanlar da yukarıda bahsi geçen iş güvenlik malzemeleri arasına dahil edilebilirler.
Neden Önemliler?
İş yerini güvenli hale getirmek ve de insanları daha güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmaya teşvik etmek ancak ve ancak gerekli talimatları, prosedürleri, eğitimleri ve denetimleri yerine getirmek ile mümkün olur. Üst düzey mühendislik kontrolleri ve güvenli iş sistemlerinin uygulandığı yerlerde dahi bir takım tehlikeler hala mevcut olmaya devam edecektir. Bu söz konusu riskler aşağıda listelenen unsurları ele alan istenmeyen yaralanmalara sebebiyet verebilmektedir:
- Akciğer rahatsızlıkları, örneğin, kirli hava solumaktan meydana gelebilir,
- Baş ve ayaklarda yaralanmalar, düşen malzemeler sonucu yaşanabilir,
- Gözlerde hastalıklar, havada uçan partiküller ya da aşındırıcı sıvıların sıçraması sonucu oluşabilir,
- Cilt rahatsızlıkları, aşındırıcı maddelerle yapılan temas sonucu yaşanabilir,
- Vücut yaralanmaları, iş yeri çalışanının aşırı sıcak ya da soğuğa maruz kalması sonucu oluşabilir.
Bu durumlarda riski azaltmak için iş güvenlik malzemeleri kullanılır.
Kişisel Koruyucu Donanım Çeşitleri
Kişisel koruyucu donanım kullanmak iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli noktaları arasındadır. Yapılan işin niteliğine göre ve iş yerinin tehlike sınıfına göre özel üretilmiş kişisel koruyucu donanımların kullanılması gerekmektedir. Kişisel koruyucu donanım çeşitleri basit şekilde baş koruyucu donanım, kulak koruyucu donanım, göz ve yüz koruyucu donanım, solunum sistemi koruyucu donanım, gövde ve karın bölgesi koruyucu donanım, el ve kol koruyucu donanım, ayak ve bacak koruyucu donanım, cilt koruyucu donanım, vücut koruyucu donanım ve düşmeyi önleyici donanım şeklinde sınıflandırılabilmektedir. Baş koruyucu donanımlar kep, bone, siperlik veya saç filesi şeklinde düşünülebilir. Kulak koruyucu donanımların ise 85 desibeli aşan gürültülü yerlerde kullanılması gerekir. Göz ve yüz koruyucu deyince ise uçan parçalardan korunmak için gözlükler ilk akla gelenler arasında. Solunum sistemi koruyucuları maskeler, gövde ve karın bölgesi koruyucuları yelekler ve kemerler, el ve kol koruyucuları eldivenler, ayak ve bacak koruyucuları ayakkabılar, cilt koruyucular krem ve merhemler, vücut koruyucuları ise paraşütçü kemeri gibi ekipmanlar şeklinde düşünülebilir. Elbette yapılan işin niteliği ve tehlikesine göre daha farklı sayıda ve çeşitlilikte kişisel koruyucu donanım tercih edilmesi şarttır. Bu konuda OSGB yetkilileri gerekli bilgilendirmeyi fazlası ile yapacaklardır.
Hangi Durumlarda Kullanılır?
Mevcut güvenlik önlemleri uyguladıktan sonra hala iş güvenlik malzemelerine ihtiyaç duyuluyorsa (şantiyelerde her zaman başı koruyan kasklar giyilmesi gibi) bu malzemeleri çalışanlarınıza ücretsiz olarak sağlamanız gerekir.
İş güvenlik ekipmanları dikkatlice seçilmelidir ve çalışanlar doğru şekilde kullanmak üzere eğitilmiş olmalarıdır. Ekipmanlara dair hatalar varsa tespit edilip rapor edilebilir.
Seçim ve Kullanım
İş güvenlik malzemelerini seçerken kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Kim, hangi tehlikeye maruz kalıyor?
- Ne kadar süre maruz kalınıyor?
- Ne boyutta maruz kalınıyor?
Güvenlik malzemeleri seçilirken aşağıdaki kriterler göz önüne alınır:
- Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Yönetmeliğine uygun olarak CE işaretli ürünler seçilir – tedarikçiler bu konuda size tavsiyelerde bulunabilir
- Çalışan kişiye uygun malzeme seçilir.
- Aynı anda birden fazlası giyilecekse birlikte kullanılabildiklerinden emin olunur. Örneğin koruyucu gözlük takmak, solunum maskesinin sızdırmazlığını bozabilir, bu da hava sızıntısına neden olabilir.
Tespit ve Öneri Defteri Nedir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.