İş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
İşe alım süreçlerinde işyerlerinin pek çoğu işin niteliğine ve hizmet verdiği alana göre belirli tehlike grupları içerisinde yer almasıyla çalışan adaylarından iş için sağlık raporu istemektedir. Sadece işe ilk defa başlayacak kişilerden değil aynı zamanda belirli sebepler ile ara vermiş ve tekrar işe dönen çalışanlarından tekrar işe başlayacakları zaman ya da normal şartlarda işe hala devam etmekte olan kişilerden de belirli periyotlarda tekrar iş için sağlık raporu istendiğine denk gelebiliriz.
İş için sağlık raporu konusu ile 6331 sayılı Kanun kapsamı ilgilenmektedir ve çeşitli prosedürler rapor oluşturma prosedürleri gerçekleştirilir. Dolayısı ile iş için sağlık raporu alınabilecek belli başlı kurum ve kuruluşlar vardır.
Tüm bunların yanında sağlık raporu alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Örneğin belli kurumlardan alacağınız sağlık raporları sadece belirli tehlike grubunda yer alan iş yerleri için geçerlilik göstermektedir aksi halde aldığınız rapor geçersiz olma olasılığı ile karşı karşıya kalmanız gerçekleşebilir. Bu noktada iş için sağlık raporu alırken nerelerden alabileceğimizi sizler için anlatalım:
Tehlike Sınıfına Göre Sağlık Raporu
50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli grupta yer alan bir iş yerinde çalışacaksanız, herhangi bir aile hekimi ya da herhangi bir devlet hastanesinde çalışan herhangi bir hekim, işyeri hekimliği yapmasına dair belgesi olsun ya da olmasın size işe giriş sağlık raporu verebilir. Fakat işin tehlike sınıfı arttığında yani tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta bir işyerinde çalışılmaya başlanacaksa devlet hastanesi gibi tahlil ve muayene imkanları fazla olan sağlık birimlerinden rapor çıkartmak gerekmektedir. Normal şartlarda 31.12.2023’e kadar uzatılan süre sebebi ile 50’den az çalışana sahip az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile görev yapan bir işyeri hekimi bulunmamakta. Bu nedenle çalışılacak işyeri 50’den az çalışana sahip ve az tehlikeli sınıfta ise aile hekimi veya devlet hastanesinde çalışan herhangi bir hekimden randevu almak yeterli olacaktır. İşyeri hekimi bulunduran bir işyerinde ise işyeri şartlarına uygun bazı muayeneleri işyeri hekimi gerçekleştirir, ileri düzey muayene ve tahlil işlemleri içinse bakanlıkça uygun olan sağlık birimlerinden ek belgeler talep edilebilir.
İş Yeri Hekimi
İş yeri bünyesinde bir hekim bulunuyorsa iş için sağlık raporu konusunda size yardımcı olabilir. İşe giriş sağlık raporu veren iş yeri hekimleri raporu oluşturmak için laboratuvar tahlilleri ve fiziki muayene yaparlar. İş yerindeki hekimin kullanacağı laboratuvarların bakanlık tarafından ruhsatlı ve yetkili olması gereklidir.
Aile Hekimi
Sağlık raporunu alırken Aile Hekiminden temin edebilirsiniz. Ancak öncesinde randevu oluşturmanız gerekmektedir. Ancak aile hekimlerinin rapor verebilmeleri için iş yerinin az tehlikeli grubunda yer alması ve 50 kişiden daha az çalışanının olması gerekmektedir. Aksi halde aile hekimi iş için sağlık raporu oluşturamaz ve sizi başka bir kuruma yönlendirebilir.
Acil Durum Nedir ? Tahliye Tatbikatı Nasıl Olmalıdır ?
Devlet Hastaneleri
İş İçin Sağlık Raporu alınabilecek bir başka mercii de devlet hastaneleridir. Devlet hastaneleri daha çok tehlikeli ve çok tehlikeli iş gruplarında yer alan işletmeler için rapor vermektedir. Yine devlet hastanelerindeki ilgili birimler için randevu oluşturarak ve beraberinde gerçekleşebilecek fiziki muayene ve laboratuvar testleri ile ücretsiz bir şekilde iş için sağlık raporu alabilirsiniz.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.