İş Kazası Nedenleri ve Bunlar İçin Uyarılar
İşyeri, genel olarak işçilerin çalıştığı alanlar olarak adlandırılır. Çoğu zaman endüstriyel bir ortamda çalışan işçiler, normal işyerlerinde çalışanlara oranla daha tehlikeli durumlarla karşılaşabilmektedir. Yaptıkları iş sırasında az veya çok güç kullanımından kaynaklanan veya maddelerin hatalı kullanımında doğan çok sayıda kazalar oluşabilmektedir.
İş kazası nedenleri genellikle kasıtlı olarak yapılmayan, herhangi bir şeyin ters gitmesi veya yanlış yapılması sonucunda doğar. En olası durumlarda bile aksiliklerin meydana gelmemesi için alınması gereken birtakım önlemler bulunmaktadır.
İş Yeri Hekimi Ve İş Güvenliği Uzmanı’nın Görevleri Nelerdir ?
İş Kaza Oluşmaması İçin Alınması Gereken Bir Takım Önlemler
- İşyeri çalışanları kendi başlarına kaldıramayacakları kadar ağır olan herhangi bir nesneyi kaldırmaya çalışırsa, kaslarını aşırı derecede germesinden dolayı kas yırtılması problemi ile karşılaşabilir. Çok ağır nesnelerin kaldırılması ile ilgili yardım alınması veya farklı bir araç ile nesnelerin yerinin değiştirilmesi gerekmektedir.
- Normal çalışma saatleri dışında, fazladan vardiyada kalmak çok yorucu olabilir. Çalışmaya ara vermemek, iş yeri kazalarının başlıca sebeplerinden biridir. Yeteri kadar dinlenmek ve doğru şekilde bir uyku uyumak, fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi işinize vermenize ve kazalardan uzak durmanıza olanak tanır.
- İş kazası nedenleri içerisinde, işe aşırı derecede dalarak susuz kalmış olmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Son derece sıcak olabilen yaz aylarında, eğer yeteri kadar su tüketimi gerçekleşmez ise, güneş çarpmasına veya kalp rahatsızlıklarına kadar gidebilen sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
- Özellikle karanlık alanlarda çalışılması gerekmeyen durumlarda, yeteri kadar aydınlatma olmaması, görmeyi zorlamanıza ve buna bağlı olarak da daha çok göz ve baş ağrılarına neden olur. Özellikle depo gibi alanlarda çalışan işçilerin, yetersiz aydınlatmadan dolayı uğradığı ve kötü sonuçlanan kazalar bulunmaktadır.
- Çalışılan iş yerinde tehlikeli malzemelerin hatalı kullanımları veya koruyucu giysiler olmadan işin yapılıyor olması, çok ciddi derecede yanmalar, kör olma, nefes ve akciğer problemleri gibi sonuçlar doğurabilir. Uygun koruyucu kıyafet gitmek, iş yeri güvenliğinin vazgeçilmez ekipmanları içerisinde yer alır.
- Elbette ki bir iş yerinden birden fazla ve her biri kendine has karakteri olan işçiler bir arada çalışmak zorundadır. Fakat gerekli iş uyumu yakalanmadığı zaman şiddet ne yazık ki yaygın hale gelebilir. Ofis politikaları içerisinde, çatışma çözümleri ve iş güvenliği açısından arabuluculuğun yapılması hem önemli, hem de oldukça gerekli bir uygulamadır.
İş Kazasını Önlemede Periyodik Kontrollerin Önemi
Yönetmelik gereğince 6331 no’lu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunan ve işyerinde kullanılan tüm ekipmanlarının periyodik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Düzenli bakım ve onarım gören teçhizatlar, işçinin kendisinden kaynaklanmayan iş kazalarını çok ciddi bir seviyeye düşürmektedir. Periyodik kontrollerin amacı iş ekipmanlarının daha sağlıklı ve verimli kullanılmasını sağlamaktır. Düzenli şekilde bakım ve onarım görmeyen ekipmanlar iş akışının yavaşlamasına ve çoğu zaman da bakım maliyetlerinden daha fazla işletme zararına neden olmaktadır; zararlar arasında en önemlisi de çalışanların can güvenliği ve sağlığıdır. Her bir iş ekipmanının ulusal veya uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve değerlerde çalışması ve düzenli periyodik kontrollerden geçmesi gerekir. Çalışanların da OSGB’ler tarafından bilinçlendirilmesi ve makinelerde aşınma veya çatlak gibi durumlar tespit edilmesi halinde çalışmayı bırakarak işvereni bilgilendirmesi gereklidir. Her ne kadar düzenli aralıklarla yapılan bakım ve onarımların kaydı tutulsa da bazı durumlarda arıza ve aşınmalar planlananlardan daha önce meydana gelebilmektedir. Tüm bunların dışında bakım ve onarım işlemlerinin cihazlar konusunda yetkili olan kuruluşlar tarafından yapılması da önem arz etmektedir.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.