İş Kazalarının Sebepleri Nelerdir?

İş Kazası Nedir ve İş Kazasında Nasıl Hareket Edilir?

İş Kazası

İş kazaları her gün, her saat yaşanıyor ve dünyada iş kazalarına ödenen tazminatın boyutu yılda yüz milyonlarca dolar ile ölçülüyor. İş kazası yaralanmaları kırık kemik, önceden varolan rahatsızlıkların alevlenmesi, meslek hastalıkları, hatta psikolojik yaralanmalar gibi hemen her şeyi içerebilir.

İş Kazası Anında Yapılacaklar

Çalışanlar her ne kadar OSGB’ler tarafından iş sağlığı ve güvenliği almış olsalar da bazı iş kazası durumlarında yapılması gerekenler panikten ötürü akla gelmeyebiliyor. İş kazası yaşandığı anda ilk olarak acilen çalışmanın durdurulması gerekmektedir. Panikle iş kazası geçiren arkadaşının yanına koşan çalışanların da kaza geçirdiği iş kazalarının sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle iş kazası yaşandığı anda ortamdaki tüm araç trafiğinin ve makinelerin durdurulması ilk şarttır. Bu yeni iş kazalarının önüne geçecektir. Sonrasında kaza geçiren kişi veya kişilerin sağlık durumu kontrol edilmeli ve öncelikli olarak gerekiyorsa ilkyardım uygulanmalıdır. Ayrıca 112’nin aranması ve iş kazası geçiren kişi sayısı ve sağlık durumları hakkında bilgi verilmelidir. Paniğin önlenmesi adına durumu normal olan kişilerin ise sakinleştirilmesi ve telkin edilmesi gerekir. Çalışma ortamındaki alev kaynakları, yanıcı ve yakıcı makineler, kesici aletler, patlama tehlikesi olan her türlü araç ve makine, kırık cam veya çevreye saçılan ekipman parçaları gözden geçirilmeli ve çalışma ortamının güvenliği sağlanmalıdır. Gerekiyorsa adli vakalarda kullanılabilmesi için çevreden video ve fotoğraf gibi bilgiler alınabilir, şahitlerin ifadeleri not edilebilir varsa güvenlik kamerası kayıtları saklanabilir.

Nasıl Hareket Edilir?

İş kazalarında yasal haklarınızı korumanın en önemli ve en kolay yolu, yaşadığınız yaralanmayı derhal işvereninize bildirmektir. Yasalar, yaralanmalarınızı belirli bir süre içinde, genellikle aynı gün veya olaydan sonra birkaç gün içinde bildirmenizi gerektirir. Yaralanma koşullarına bağlı olarak elbette bu her zaman mümkün olmayabilir, ancak iş kazasını ve yaralanmayı mümkün olduğu kadar çabuk bildirmek önem taşıyor.

  • Haklarınızı korumak için atabileceğiniz bir sonraki adım, ilinizdeki mahkemeye hak talebinde bulunmaktır.
  • Böylece işvereniniz, mahkeme ve işvereninizin sigorta şirketi yaralanmanızla ilgili resmi bildirim almış olur.
Günde 7,5 Saatten Az Çalışılması Gereken İşler
Isı Güvenliği
İş kazasında nasıl hareket edilir?

Haklarım Neler?

İşçi tazminatları sektörden sektöre belirgin oranlarda değişkenlik gösterebiliyor. İş kazası geçirmiş bir çalışanın hakları yasal prosedürler ile koruma altındadır. Dolayısıyla Kale OSGB olarak, çalıştığımız iş yerlerinde bu haklara dair işçi bilincini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz.

  • Geçirdiğiniz iş kazası veya hastalığınız için her zaman mahkemeye tazminat başvurusuna bulunma hakkına sahipsiniz.
  • Bunun yanı sıra doktora gitme ve tıbbi tedavi görme hakkınız da var.
  • Muayene veya tedavi edildikten sonra eğer doktorunuz tarafından işe geri dönmeniz uygun görülürse işe devam etme hakkına sahipsiniz.
  • Yaralanmanız veya hastalığınız nedeniyle, kalıcı veya geçici olarak işe geri dönemezseniz, bir tür engelli tazminatı alma hakkınız bulunur.
  • İşvereniniz, işvereninizin sigorta şirketi veya işçi tazminat mahkemesi tarafından alınan herhangi bir karara katılmıyorsanız, genellikle bu karara itiraz etme hakkınız vardır.
  • Ayrıca süreç boyunca bir avukat tarafından temsil edilme hakkına da sahip olduğunuzu belirtelim.

İş Kazası Durumunda Reddetme Hakkı

Yaşanılan iş kazası durumunda harekete geçme hakkınız olduğu gibi bir çalışan olarak belirli istekleri veya teklifleri reddetme hakkınızın olduğunu da bilmek önemlidir. Örneğin, iş kazası geçirir ve sakatlanırsanız ve işvereniniz tıbbi tedavinizi karşılamak yerine sizi kendi sağlık sigortanızı kullanmaya zorlarsa, daima “hayır” deme hakkınızın olduğunu bilin.

Ve eğer patronunuz sizi işçi tazminat davası açmaktan geri çevirmek için bazı teşvikler sunuyorsa bunun yasa dışı olduğunu bilmelisiniz ve  “Hayır” deme hakkına sahipsiniz.

Her ülkede olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yasalar, işvereninizden misilleme veya taciz korkusu olmadan işçi tazminat talebinde bulunabilmenizi sağlar. Eğer işvereniniz bu hakları özgürce kullanmanızı zorlaştırıyorsa, işverene verilen cezaların oldukça ağır olduğunu bilmelidir. Örneğin, işçi tazminat talebinde bulunmanızı önlemek için patronunuzun veya amirinizin sizi işyerinde taciz etmesi veya işinizi yapmasını zorlaştırması yasa dışıdır.

İş Güvenliği Merdiven Yönetmeliği Hakkında Bilgiler

OSGB Avantajları Nelerdir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar