Türkiye’deki İş Sağlığı Güvenliği

Türkiye’deki İş Sağlığı Güvenliği

Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de İş Güvenliği, benzer kategorideki diğer ülkelerde de olduğu gibi, sermaye akışını arttırıp gelişmiş ülkeleri yakalamak için serbest bölge kurma, özelleştirmeye gitme gibi birçok stratejik hamle ile küreselleşen dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadır. Bu rekabet işverenler ve işçiler için bazı kısıtlamalara ve zorluklara neden olmaktadır. Türkiye’de yaşanan maden, inşaat, tersane kazaları ve diğer sektörlerdeki iş kazalarının sıklığı dikkatleri gelişmiş ülkelere çekmektedir. Hazırlanan raporlarda Türkiye’deki iş kazası sayısının, diğer ülkelere göre özellikle de Avrupa ülkelerine göre çok yüksek olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu durum ülkelerin gelişmişlikleri ile ilişkilendirilir. Gelişmiş ülkelerde ne yapıldığı ve bizim ülkemizde bu uygulamalardan hangisinin yapılmadığı ve neden yapılmadığı merak konusu olmuştur.

Ülkemizdeki iş güvenliği bakış açışı olması gerekenden maalesef çok uzaktır ve hep bir takım bahanelerin arkasına sığınılmaktadır. Örneğin; “Kırk yıllık ustayım, bugüne kadar bir şey olmadı”, “baret baş ağrısı yapıyor”, “kemere ne gerek var”, “kaçak akım rölesi de neymiş”, “sadece punto atılacak, maskeye gerek yok”, “iki dakikalık bir iş için iskelede korkuluğa gerek yok”, “iş gözlüğü varken betonu rahat göremiyorum”, “taş motorunun muhafazası işe engel oluyor, rahat kesemiyorum” gibi yüzlerce örnekler verebiliriz.

İş güvenliği kültürü denilen bu olgunun, Türkiye’de henüz Devlet, İşveren ve İşçi tarafından tam olarak anlaşılamaması ve iş güvenliği kapsamındaki gerekliliklerin daha çok ekstra bir yük olarak görülmesi belki de yukarıdaki durumları özetleyen bir gerçektir. İş güvenliği kültürünün, iş hayatına yansımaması sonucu yaşanan iş kazaları ile Türkiye’nin iş kazası sayılarında Avrupa’da 1. ve Dünyada ise 3. sırada yer almasına ve her yıl ortalama 250 iş yerinde yangın çıkmasına sebebiyet vermektedir.

OSGB Merter

Durumu tersine çevirmek ve iş kazası sayılarını azaltmak elbette mümkündür. Bunun için sistematik çalışmalar yapmak ve iş güvenliği kültürünü iş hayatımıza entegre etmemiz gerekmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıkları ile mücadele edebilmek için bilimin öngördüğü çalışmaları yapmak gerekir. En başta da istatistik çalışmaları önemli bir yer tutmaktadır.

Türkiye’de İş Sağlığı Güvenliği

Türkiye’de iş sağlığı güvenliği önemsenmesi gereken konuların başında geliyor. İşçi ve ustaların iş güvenliğini kendi istekleri doğrultuda ihlal edecek şekilde davranmaları Türkiye’de iş sağlığı güvenliği konusunu olumsuz yönde örnek gösterilecek boyutlara kadar taşımıştır. Bugün gelişmiş ve üretim kapasitesi olarak kat be kat Türkiye’den üstün ülkelerde bile çok nadir düzeyde olan iş kazaları, Türkiye’de ne yazık ki günlük hayatın birer parçası haline gelmiş durumdadır. Haber kanallarında ve gazetelerde gündemin bir bölümü mutlaka bu konulara ayrılmakta ve aile bireyleri sanayi ortamında çalışan kişiler konudan hoşnutsuz olmaktadır. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi bu konunun tek çözümü iş güvenliği kültürünü usta olabilmenin bir parçası haline getirmektir.

Sonuç olarak iş sağlığı ve güvenliği bilincini arttırmak, sosyal koruma haklarını geliştirebilmek ve benzer birçok uygulamayı iyileştirebilmek bizim elimizdedir. Gelişmiş ülkelerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki aksiyonlarını incelemek ve iş hayatına uygulanabilirliği üzerine çalışmalar yapmak öncelikli politikamız olmalıdır. Böylelikle gelişen teknoloji ile güvenli çalışma bakış açısının birleşmesi kısa sürede hızlı mesafe kat etmek adına faydalı olacaktır. İnsan hayatını korumak adına atılacak her adım, kalifiye iş gücünün artmasına, güvenli iş ortamlarının oluşmasına ve kesintisiz üretim yapılmasına katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, iş güvenliği kültürünün iş hayatımızda hakkettiği önemi göreceğine ve iş güvenliğinin bir zorunluluk olarak değil işin bir parçası olarak kabul edileceğine inanmaktayız.

İş Güvenliği Eğitim Sertifikası Nedir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

İSGB'nin Görevleri

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar