İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Nedir?
İş yeri sağlık ve güvenlik birimi, işverenlere ve çalışanlara iş yerleri için tasarlanmış sağlık ve güvenlik yasalarına ve kurallarına uymaları için ne yapmaları gerektiği konusunda gerekli talimatları verir ve yol gösterir. Bunlar kısaca İSGB kısaltmasıyla bilinen bakanlıkça yetkilendirilmiş şirket içi dahili rehberlik ve danışmanlık birimleridir. Sağlık ve güvenlik işlemlerinin yönetimi karmaşık, maliyetli veya zaman alıcı bir süreçtir.
Bu nedenle bir İSGB bu faktörleri önemli ölçüde ekarte edebilmek için kurulmaktadır. İş yeri içerisinde kazalar yaşanmasını ve yaşanan bu kazalar sonucunda çalışanlarınıza zarar gelmesi ihtimalini minimize ederler. Aynı zamanda iş akışınızın aksamasına da izin vermemiş olurlar. İSGB’ler şirketlerle bütünleşik bir yapıda olan, tam zamanlı olarak çalışan, söz konusu iş yeri ortamının doğrudan bir parçası olan sağlık ve güvenlik birimleridir.
İş Güvenliği Açısından Önemleri
Genel olarak bakıldığındasağlık ve güvenlik yasaları aslında Türkiye’deki tüm işletme tiplerini içine alıyor. İster bir işveren ya da isterse bir serbest meslek sahibi olsun herkes sağlık ve güvenlik yasalarından veya gerekliliklerinden sorumlu durumda. Çalışanlarınızı ve işletmenizin etrafındaki çevre halkını iş yerinin tehlikelerinden korumak için sağlık ve güvenlik yasalarına uymanız gerekiyor. Bu görev için ister OSGB’lerden isterse İSGB’lerden yardım almanız mümkün.
Eğer nispeten küçük ve nispeten tehlike riski düşük bir sektörde çalışıyorsanız OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) aradığınız çözüm olacaktır. Ne var ki tehlike riski nispeten daha yüksek olan ve de daha çok sayıda personelin çalıştığı bir işiniz varsa o halde kendinize bir İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) kurmanız gerekiyor demektir. Bu birim tipik olarak iş yerinde tam zamanlı olarak çalışan bir iş yeri hekimi, iş yeri güvenlik uzmanı ve sağlık personelinden oluşmaktadır. Peki İSGB hakkında bilinmesi gereken diğer başlıca bilgiler nelerdir?
İSGB Nasıl Olmalıdır?
İSGB en az bir iş yeri hekimi ve de iş yerinin tehlike sınıfına uygun belgesi olan en az bir iş güvenliği uzmanının işe alınmasıyla meydana getirilen bir birimdir. Eğer o iş yeri çok tehlikeli sınıfında bulunuyorsa (yapılan risk analizi ve risk değerlendirmesi sonucunda ölçülmektedir) işveren kendi isteğiyle ayrıca ekstra bir diğer sağlık personeli görevlendirilmesi yapılmasını da isteyebilir.
İSG 8’er metrekareden az olmamak koşulu ile tek bir iş güvenliği uzmanı odası ve de tek bir işyeri hekimi muayene odası ile faaliyet gösterebilirler. Ancak muayene odası 12 metrekareden az olmaması şartı belirtilir. Ayrıca ilk yardım ve acil müdahale odaları da hazırlanmak zorunda. Açılacak diğer ayrı İSGB’ler içinse ayrı odalar tahsis edilmesi gerekiyor.
OSGB ve İSGB Farkı Nedir?
OSGB, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nin kısaltılmışıdır. İSGB ise İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak tanımlanmaktadır. OSGB’ler iş yerinden farklı bir konumda bulunmakta ve birçok farklı işletmenin iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle OSGB maliyeti, İSGB kurma maliyetinden çok daha düşük olmaktadır. OSGB’de görev yapan personel sayısı en az üçtür ve bu personeller bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, bir iş yeri hekimi ve bir diğer sağlık personelinden oluşmaktadır. İSGB’lerde ise bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile bir iş yeri hekiminin bulunması yeterlidir. İSGB’ler yapıları itibariyle iş yerinin kendi içerisinde bulunması gerektiğinden kadrolu personel giderleri dışında teçhizat ve kullanım alanı kalemleri de gider olarak doğmaktadır. Ayrıca İSGB birimi iş yerindeki herkesin kolaylıkla ulaşabileceği ve görülebilir bir alanda yer almak zorundadır. Temelde OSGB ve İSGB’nin yaptıkları çalışmalar aynıdır. Bazı işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği biriminin şirket içinde olması önem arz etmektedir fakat bu bir mecburiyet değildir; mecburiyet sınıfında sayılabilmesi için iş yerinin az tehlikeli sınıfta olması ve bin üzerinde çalışana sahip olması gerekmektedir. Tehlike sınıfına göre daha az sayıda personelin çalıştırılması da İSGB kurma zorunluluğu oluşturabilmektedir.
Acil Durum Nedir? Tahliye Tatbikatı Nasıl Olmalıdır?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.