Kadıköy OSGB Firmaları

İSG Nedir?

 

İSG Nedir?

Türkiye’de, dünyanın diğer birçok ülkesinde olduğu gibi güvenli ve sağlıklı iş yerleri oluşturmak her işverenin birincil sorumluluğu durumundadır. Günümüzün birçok iş güvenliği uygulaması — özel fabrika zeminleri veya iyi aydınlatılmış ofisler gibi — modern toplumun nispeten yeni tanıştığı girişimlerdir ve iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında yürütülen çabaların doğrudan bir sonucu olmuştur.

  • İş yeri yaralanmalarını ve hastalıklarını araştırmaya ve önlemeye adanmış olan İSG (iş sağlığı ve güvenliği), son 200 yıla kıyasla dünyada işçi yaralanmalarının büyük ölçüde azaltılmasını sağladı.
  • Bir zamanlar her noktada görülen tehlikeli makineler ve iyi havalandırılmamış fabrikalar İSG sayesinde artık çalışanlar için daha güvenli, daha temiz ortamlar haline getirildi.
  • Mevzuat, yürütme organı düzenlemesi ve işletmelerin kendi kendini kontrol etmesi Türkiye’deki çalışma alanlarını olumlu yönde değiştirmiştir.
  • Sonuç olarak, çoğu sektördeki kaza ve ölüm oranları on yıllardır istikrarlı bir şekilde düşüyor ve bugün bile devam eden bir eğilim.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği
İSG’ye dair püf noktalar

İSG’nin Görevi

İSG yani iş sağlığı ve güvenliği, işçi nüfusundaki hastalık ve yaralanma eğilimlerini inceleyen ve bunları önlemek için strateji ve düzenlemeler öneren ve uygulayan halk sağlığı alanıdır. Kapsamı geniştir, toksikoloji ve epidemiyolojiden ergonomiye ve şiddetin önlenmesine kadar çok çeşitli disiplinleri içine almaktadır.

Tarihsel olarak, iş sağlığı ve güvenliği çabalarının odağı fabrika işçileri gibi işgücü meslekleri olmuştur. Ancak bu alan şimdi dünyadaki tüm meslekleri kapsıyor. Çalışma ortamlarımızda (şantiyelerden ofis binalarına) yaralanmaları önlemek için güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlamanın yanı sıra, iş sağlığı uzmanları şu anda fiziksel veya zihinsel hastalığa neden olabilecek kısa ve uzun vadeli tehlikeleri sınırlamak için de çalışıyor.

Doğal Afetler Nelerdir?

Türkiye’de İSG

  • Türkiye’de her yıl yüz binlerce insan yaptığı iş nedeniyle ciddi yaralanmalara veya hastalıklara maruz kalmaktadır.
  • Bir o kadarı insan, ileride sorunlara yol açabilecek çevre sağlığı tehlikelerine maruz kalmaktadır.
  • İşçilerin tazminat talepleri toplamda milyonlarca Türk Lirası’na ulaşıyor. Bu durum gelir kaybını artırmakta ve üretkenliği azaltmakta.
  • Yaralanan kişinin bakımını üstlenmenin psikolojik yükü gibi diğer dolaylı olumsuz etkenler bu hesaba dahil değildir.

Serbest çalışan bireyler ve tarım işçilerinin hısımları dışında, neredeyse tüm özel ve kamu işverenlerinin güvenli ve sağlıklı bir ortam oluşturmak ve sürdürmek üzere sosyal ve yasal bir sorumluluğu var. Bu sorumluluk gerek etik nedenlerle gerekse yaralanma ve hastalıkların üretkenlik ve ciroyu düşürmesi nedenleriyle işverenler tarafından yerine getirilmeye çalışılır. Bazen de işveren tarafından sübvanse edilen sağlık sigortası primleri göz önüne alınarak bu kurala uyulur. İSG yani iş sağlığı ve güvenliği bu anlamda daima önemli bir alan olmuştur ve daha büyük işverenlerin bu nedenle kendi iş yeri sağlık ve güvenlik birimlerini kurdukları sık sık görülmektedir.

2020 Yılı İş Kazası ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri

SGK verileriyle oluşturulan ve geride bıraktığımız 2020 yılına ait iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri yayınlandı. Özellikle pandemi nedeniyle geçen yıl iş kazası sonucu ölüm sayılarında artış yaşandığı dikkat çeken bir veri durumunda. Sağlanan verilerde dikkat çeken bir diğer detay ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanmasında da çoğu işletmede eksiklikler bulunduğu yönündedir. Bu durum OSGB’leri ile çalışmanın önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. 2020 yılında toplam 384 bin 262 iş kazası meydana gelmiştir ve bu da 2019 istatistiklerine göre yaklaşık yüzde 10 azalmayı ifade etmektedir. 2020 yılında 908 çalışana meslek hastalığı teşhisi konmuştur. Bu veri de 2019 yılında 1088 olan teşhis sayısına göre azalma kaydetmiştir. 2020 yılında iş kazası sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1236 olmuştur. 2019 yılında ise bu sayı 1147 olup geçen seneye oranla yüzde 7’lik bir artış söz konusudur. Meslek hastalığı nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5’tir. Türkiye’de 2020’de en çok iş kazası ve ölüm yaşanan il ise İstanbul olmuştur. İstanbul’da 2020’de iş kazası sayısı 93465 olmuştur ve 188 çalışan hayatını kaybetmiştir.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar