Isı Güvenliği
İş yerinde ısı ister mevsimsel isterse normal çalışma ortamının bir parçası olsun ciddi tehlike arz edebilir. Yoğun ısı altında çalışmak işçilerin ciddi hastalıklara maruz kalmasına neden olabilir ve bu durum iş kazalarının artmasıyla son bulabilir. Kale OSGB olarak iş yerinde ısı etkileri ve ısı güvenliği hakkında bazı temel bilgiler paylaşmak istiyoruz. Sıcaklığa maruz kalmadan kaynaklanan kaza ve hastalıklar, iş yeri sistemlerinin ve çevresinin modifiye edilmesi ve de çalışanlara düzenli dinlenme seansları sunulması yoluyla önemli oranda azaltılabiliyor.
Isı Stresi
İş yerindeki ısı stresinin tespit edilmesi için Kale OSGB gibi işinde tecrübeli, profesyonel birimlerden yardım almak üzere harekete geçmek önemlidir. Tüm iç mekan çalışma alanlarının sıcaklığı eğer uygulanabilir ise daima klima ile kontrol edilebilir. Mümkün olan yerlerde iş ortamının 18 ila 23°C (işin türüne bağlı olarak) arasında tutulması ısı güvenliği için şarttır. Pencerelere yansıtıcı film çekilmesi, iş yerindeki ısı kaynaklarının yalıtımı, havalandırmanın artırılması ısı güvenliği için yapılan mühendislik çalışmaları arasında ilk sıralarda geliyor. Açık havada çalışılıyorsa gölge yapan kıyafetlerin giyilmesi, Güneş ışığına karşı koruyucu giysiler kullanılması diğer ısı güvenliği önlemleri arasında.
Çalışanlar ve İş Verenler İçin Tavsiyeler
Çalışanlar aşırı sıcak ve nemli günlerde daha fazla mola talep etmeli, nefes almalarını zorlaştıracak sentetik kıyafetlerden kaçınmalı, sıklıkla su içmeli ve asla susuz kalmamaya çalışmalıdır. Bunun yanında açık renkli, bol ve pamuklu gibi nefes almayı kolaylaştıracak giysileri tercih etmeleri de önemli.
İşverenler ise iş programlarını günün serin saatlerine göre yapmalı, iş koşullarının gerektirdiği fiziksel talepleri azaltmalı, yedek işçiler tutmalı veya fiziksel işler için ekstra işçi görevlendirmesi yapmalıdır. Çalışanlara soğuk su ve yiyecek temin etmeli, onları ve kendilerini alkol ve yüksek kafein, şeker içeren içeceklerden uzak tutmalıdır. İş aralarında su molaları sağlamalı, çalışanların iş aralarında kullanabileceği serin alanlar yaratmaya çalışmalıdır.
Isı Yorulması ve Sıcak Çarpmasının Belirtileri
Konu çalışma alanında ısının tehlikeleri olduğunda sıcak çarpması en ciddi hastalıklardan biri. Sıcak çarpması insan vücudu maruz kaldığı ısıyı bertaraf edemediğinde oluşur. Vücut sıcaklığı aniden artış gösterir, terleme sisteminin dengesi bozulur ve vücut kendini soğutmayı başaramaz.
Isı yorulmasının en yaygın belirtileri şöyle listeleniyor:
- Bulantı
- Baş dönmesi
- Zayıflık
- Baş ağrısı
- Asabiyet
- Susuzluk
- Yüksek vücut sıcaklığı
Sıcak çarpmasının en yaygın işaretleri ise aşağıdaki gibi listeleniyor:
- Bilinç kaybı (koma)
- Nöbetler
- Sıcak, kuru cilt ya da bol terleme
- Çok yüksek vücut sıcaklığı
- Tedavi gecikirse ölümcüldür
İş Yeri İçin İdeal Sıcaklık Ne Olmalı?
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında belirli aralıklarla ortam ölçümleri yapılması ve uygun şartlar sağlanana kadar da belirli aralıklarla ölçümlerin tekrarlanması gerekmektedir. Merak edilenlerden birisi iş yeri için ideal sıcaklık değeri ne olmalı sorusudur ve elbette ki bu sorunun cevabı işin niteliğine ve çalışılan yere göre değişmektedir. Sıhhi bir ortamda bakteri ürememesi için belirli sıcaklık değerlerinin üzerine çıkılmaması gerekir, ayrıca çok soğuk ortamlarda ısıtıcı kullanılmadan personel çalıştırmanın iş sağlığı ve güvenliğine aykırı olduğu da bilinmeli ve ortama göre ideal denge oluşturulmalıdır. Yaz-kış sıcaklık farklarına göre iklimlendirme yapılması ve çalışanlar için ideal sıcaklığın sağlanması OSGB biriminin görevidir. Normal şartlarda olması gereken iş yerindeki tüm odalarda ve tuvaletlerde yeterli iklimlendirme koşullarının sağlanmasıdır. İdeal sıcaklık şartları belirlenirken yalıtım ve iş yeri hava akışı gibi faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Normal şartlarda ideal çalışma ortamı sıcaklığı 17-21 derece arasındadır. Kış aylarında ise mevsime uygun giyinen bir kişinin 20 ile 22 derece arasında çalıştırılması gerekmektedir. Yaz aylarında ise 20-24 derece aralığında iklimlendirme yapılması sağlanmalıdır.
İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı’nın Görevleri Nelerdir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.