Isıl Konfor Nedir?
Isıl konfor ya da termal konfor bir insanın bulunduğu ortam ile ilgili an itibariyle nasıl hissettiğini (buna örnek vermek gerekirse, iş yerinde görev alan bir çalışanın ne çok soğuk ne da çok sıcak hissetmesi gibi) gösterir. Isıl konfor aynı zamanda ısıl rahatsızlık hissi olarak da biliniyor. Bu anlamda bir ortamdaki sıcaklığa ve bağıl neme, havalandırmaya ve insanın metabolik yapısına bağlı olarak hesaplanmakta veya ölçülmektedir. Isıl konforun bir odadaki ya da iş yeri ortamındaki sıcaklığın ne kadar tutarlı olduğu (ne kadar az oranda yükseldiği ya da alçaldığı) ile de doğrudan ilişkisi vardır.
Isıl Değişim Kaynakları Nelerdir?
Bir iş yerinin genelinde ya da işletmenin daha spesifik olarak belirtilen ayrı bir ortamında, ısıl konforu etkileyen muhtemel ısıl değişim mekanizmalarını üç farklı kategori başlığında ele almak mümkündür:
- İletim, iki vücut arasında meydana gelen ve doğrudan gerçekleşen ısı transferidir.
- Konveksiyon, odadaki sıcak havanın yükselmesine neden olan fiziksel etkendir.
- Işıma, bir vücudun ısı kaynağından (örneğin, Güneş gibi) gelen kızılötesi ışınlar yolu ile ısınması durumudur.
Bazı Isı Difüzyon Yöntemleri
İş yeri gereçleri ve cihazları üreten markalar iş ortamları için her yıl sürekli olarak yeni ısıtma yöntemleri tasarlamaya devam etmektedir. Bu gelişmiş ısıtma yöntemleri genel olarak çeşitli termal konfor parametrelerinin ayarlanmasına izin vermektedir. Buradan yola çıkarak, ısınabilen ve soğuyabilen (kısaca ısı değiştirebilen) duvarlar, döşemeler veya tavanlar gibi sistemler daha tutarlı bir ısı sunar ve ısıl konfora daha iyi şekilde katkıda bulunur.
Bu sistemler aslında oldukça yararlıdır; zira bir ortamdaki bağıl nemi değiştirmezler, yani doğrudan ışıma tekniği yolu ile işlerini yerine getirirler. Bir diğer önemli konu olarak, havayı asla kurutmaz ve yeni hava sirkülasyonları meydana getirmezler. Bu söz konusu duvarların çok düşük sıcaklıklara kadar inebilmesi ortamdaki hava ile aralarında çok küçük bir sıcaklık sapması olduğu anlamına geliyor. Bu da söz konusu iş yerindeki en optimum konforu daha iyi bir şekilde garanti etmektedir.
İş Yerinde Isıl Konforu Sağlama Yöntemleri
- Otomatik veya kullanıcı kontrollü sistemler, ısıtma ve soğutma gibi aktif sistemler ya da gölgeleme gibi daha pasif sistemler sunmak.
- İşletmeler, çalışanlara koşullara bağlı olarak daha farklı kıyafetler giymesine izin verebilir.
- Esnek çalışma saatlerine izin vermek veya işin başlangıç ve bitiş zamanlarını değiştirmek.
- Molalara izin vermek veya insanların belirli koşullara maruz kalma süresini kısaltmak.
- Isı üreten ekipmanların ayrı odalara yerleştirilmesi, boruların yalıtılması, cereyanların önlenmesi vb.
- Koruyucu giysiler sağlanması son çare olmalıdır.
İş Yeri Isıl Konfor Ölçümü Nasıl Yapılır?
İdeal bir çalışma ortamından bahsetmek için çalışma şartlarının da istenen düzeyde bulunması gerekir. Bu nedenden ötürü OSGB firmaları belirli aralıklarla iş yeri ortam ölçümleri gerçekleştirerek şartların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. İstenen aralığa getirilene kadar ölçümlerin tekrarlanması ve iş yerinde ciddi boyutta yapılan değişikliklerle yine ölçüm yapılması gerekmektedir. Isıl konfor ölçümü özel ölçüm cihazları kullanılarak TS EN 27243 standardı ile yapılmaktadır. Ölçüm gerçekleştirilirken hava sıcaklığı, nem, varsa hava akışı hızı, ısıl radyasyon gibi dinamiklerin de değerlendirilmesi gerekmektedir. Sayısal değerlerin yanı sıra değerlendirilmesi gereken bazı göreceli ölçümler de bulunmaktadır ve tüm verilere bakılarak net bir sonuç elde edilmesi gerekmektedir. Yapılan işin ne derece ağır olduğu, çalışanın fiziksel yapısı, cinsiyet, sağlık durumu veya çalışılan yerde giyilmesi zorunlu olunan kişisel koruyucu donanımlara bakılarak ortam ısıl konfor değerlendirmeleri gerçekleştirilmelidir. Ayrıca mevsim şartlarına göre ortam ısısı değişebileceğinden yazın ve kışın en zorlayıcı günlerinde bu tarz değerlendirmelerin yeniden yapılması gerekmektedir.
İş Güvenliği Eğitim Sertifikası Nedir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.