İş Yeri Hekimliği Nedir? Kimler Olabilir?

İşyeri Hekimliği

 

İş Yeri Hekimliği

>İş yeri hekimliği 2005 yılından bu yana sektörde aktif hizmet veren markamızın işletmelere sağladığı İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) servisleri arasında yer almaktadır. İş yeri hekimliği bireylerin, personellerin ya da bir şirketteki tanımlanmış nüfusun sağlığına odaklanır. Amacı iş sağlığını ve refahını korumak, teşvik etmek, sürdürmek ve hastalıkları, sakatlıkları ve ölümü önlemektir. İş yeri hekimliği hizmetlerimiz ile bu zamana kadar çalıştığımız hiçbir işletmede olumsuz bir sonuç ya da vaka ile karşılaşmadık.

İşyeri Hekimliği
İş yeri hekimliği hakkında bilinmesi gerekenler

İş Yeri Hekimliği Neyi Amaçlar?

İş yeri hekimi hastalıkları önlemeyi ve çalışanların sağlığını geliştirmeyi amaçlamaktadır. İş sağlığı hekimleri iş yerinde kullanılan malzemelerin toksik özellikleri dahil olmak üzere potansiyel tehlikeler hakkında bilinç ve bilgi sahibidir. Meslek hastalığı ve yaralanmaları teşhis ve tedavi edebilme becerisine sahiplerdir. İş yerinde verimliliğin ve sosyal uyumun sürdürülmesi ve artırılması hedefiyle, hastalık ve yaralanmaların önlenmesi ve tedavisi de dahil olmak üzere iş yerinde sağlığın korunmasını amaçlar.

  • İşletmede görevlendirilecek olan hekimin, iş yeri hekimliği belgesine sahip olması şarttır. İş yeri hekimlerinin istihdamında, hesaplanan çalışma sürelerinin ayrılarak birden çok iş yeri hekimine dağıtılması kanunen yasaktır.
  • Bu önemli faktörlerin yanında, vardiyalı iş yapılan bir şirkette iş yeri hekiminin çalışma saatleri, işverence firma vardiyasına en müsait olacak şekilde belirlenebilir.
  • İş yeri hekimleri istihdam edildikleri şirketlerde görevlerini yerine getirirken, firmanın işleyişini mümkün olduğu müddetçe dağıtmamaya ve efektif bir iş ortamının oluşmasına katkıda bulunmaya çaba göstermelidir.
  • Buradan yol çıkarak gerek işverenin ve gerekse şirketin mesleki sırlarını, ekonomik ve ticari vaziyetlerini katiyen rakip markalara sızdırmazlar. Benzer şekilde çalışanların kişisel sağlık dosyalarında bulunan verileri saklı tutmakla sorumlular. İş yeri hekimleri, çalıştıkları işverenlere karşı yasal anlamda sorumludur.
Büyükçekmece OSGB

İş Yeri Hekimliği Çalışma Saatleri

İş yeri hekimi iş sağlığı ve güvenliğine dair alınması gereken önlemleri istihdam edildiği firmanın yöneticisine yazılı biçimde aktarma görevine sahip. Bu önlemler, acil durdurma gerektiren durumlardan, yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı gibi hayati tehlikesi bulunan durumlara kadar uzanabilir. İş yeri hekiminin bir diğer başlıca görevi de yapılan bildirilere rağmen gerekli tedbirleri almayan işvereni ilgili olduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne duyurmaktır.

  1. Az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde en geç beş yılda bir,
  2. Tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde en geç üç yılda bir,
  3. Çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde en geç yılda bir kez muayene yaparlar.

OSGB’de İş Yeri Hekimi Nasıl Olunur?

OSGB’de iş yeri hekimi olabilmek için elbette akla gelen ilk şart tıp fakültesi mezunu yani doktor olmaktır. Bu noktada doktorluğun branşının ne olduğunun bir önemi yoktur fakat iş sağlığı ve güvenliği sektöründe bu hizmeti verebilmek için bir dizi aşamaların geçilmesi gerekmektedir. OSGB veya İSGB doktoru nasıl olunur konusunda ilk etapta başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sonrasında bakanlık tarafından düzenlenen iş yeri hekimliği sınavlarına girerek buradan yeterli puanların alınması gerekmektedir. Bazı durumlarda da herhangi bir sınava gerek olmaksızın iş yeri hekimliği yapılabilmektedir. Örnek olarak; tıp fakültesi mezunu olan ve iş sağlığı ve güvenliği sektöründe 8 yıl süre ile denetçi olarak görev yapmış olan hekimler, herhangi bir iş yeri hekimliği sınavı uygulamasına tabi olmadan iş yeri hekimi olarak çalışabilmektedir. Ek olarak Genel Müdürlük veya bağlı bulunan benzeri birimlerde 8 yıl süre ile çalışmış olan hekimler de sınavsız iş yeri hekimliği için başvuru yapabilmektedir. Bazı uzman hekimlerin de sınavsız olarak iş yeri hekimliği yapabilmesi mümkündür ve bu konuda en güncel mevzuat için iş yeri hekimliği yapmak isteyenlerin bakanlık ile görüşme yapılması gerekmektedir.

Türkiye'deki İş Sağlığı Güvenliği

İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı’nın Görevleri Nelerdir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar