Son yılların en çok talep edilen ve işletmelere özel hizmetlerden biri olan Ortak Sağlık ve Güvenlik hizmeti kısaca “OSGB” olarak bilinen birimler tarafından sunuluyor. Bu alanda pek çok OSGB bulmak mümkün zira talep oldukça yüksek. Kale OSGB de bu OSGB’lerden biri ve 2005 yılından bu yana gerek güvenlik gerekse sağlık sektöründe sahip olduğu tecrübeleri müşterilerine sunmaya devam ediyor. OSGB’ler pek çok farklı görevi yerine getirir. Kale OSGB ile çalışarak en az aşağıdaki hizmetlere sahip olursunuz:
Kale OSGB ile çalışarak aşağıdaki gibi sıralanan ve her işletmenin yasal olarak yerine getirmesi gereken temel sağlık ve güvenlik hizmetlerini ve daha fazlasını elde edersiniz:
- İş yeri denetim ve gözetim sistemlerinin kurulumu
- İş sağlığı ve güvenliği kuruluna danışmanlık
- İş güvenliği eğitimleri
- İş yeri risk değerlendirmesi
- Yıllık çalışma planı, eğitim planı ve iç yönetmelik hazırlanması
- Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin depolanması ve kullanımı
- Kimyasal maddelerin kullanımı ve depolanması
- Paratoner denetimlerinin yapılması
- İş güvenliği danışmanlığı ve rehberlik servisi
- Kişisel koruyucu donanımların seçimi
- Elektrik tesisatlarının güvenliğinin sağlanması
- Acil durum planı hazırlığı
- Basınçlı kap ve kazanlarda kontrollerin gerçekleştirilmesi
- İş makineleri için güvenlik denetimleri
- Kaldırma makineleri için güvenlik denetimleri
- Topraklama tesisatı için güvenlik denetimleri
Her İşletmeye Özel Hizmet
Kale OSGB her tehlike sınıfından işletmeye iş güvenliği ve sağlığı hizmetleri verebilmektedir. Deneyimli iş güvenliği ve iş sağlığı personellerimiz ile her işletmeye, o işletmenin ihtiyaçlarına uyan özel hizmetler hazırlıyoruz. 15 yılı aşkın sektör tecrübesiyle portföyümüz her sektörde büyüyor ve gelişiyor. İş yerlerine sağladığımız risk azaltıcı önlemler ve sağlık personellerimiz aracılığıyla sunduğumuz sağlık tedbirleri sayesinde Kale OSGB olarak her zaman yanınızda bulunuyor ve sıkı bir OSGB çözüm ortağınız oluyoruz.
İş güvenliği ve iş sağlığı noktasında kaza ve yaralanma riski ortadan kaldırılan ya da minimuma indirilen çalışanlar ile her işletmenin sürdürülebilirliği yükseltilir. Bu da iş sektörünüzdeki mücadelenizde size destek olmamızı sağlar. 50’den az çalışanlı her işletme Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ile çalışabilir. Kimlerin OSGB hizmeti alabileceğine dair bir alt sınır yok denilebilir. Yalnızca üç kişiden oluşan bir marka dahi Kale OSGB‘den OSGB hizmeti almak üzere başvuru yapabiliyor. Bir OSGB’de çalışan iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli başka bir OSGB firmasında çalışmaz.
OSGB’nin Gerekliliği
Kale OSGB gibi yılların tecrübesine sahip, son derece profesyonel bir OSGB ile çalışmak için birçok nedeniniz var. Bu nedenlerden sizin için en önemli olanlarını sıralamamız gerekirse;
- İş yerinde yer alan tehlikeli kimyasalların tespiti
- İş yerinde yer alan fiziksel tehlikelerin ölçümü
- İş yerinde mevcut olan biyolojik etmenlerin belirlenmesi
- İş yerinde mevcut olan psikolojik serpintilerin tespiti
- Çalışanlarda ergonomik problemler meydana getirecek ve iş akışını aksatacak istenmeyen durumların ortadan kaldırılması
- İş yerinde görev almakta olan işçilerin ve de dışarıdan iş yerine gelen ziyaretçilerin kaza geçirme ihtimallerinin ortadan kaldırılması veya mümkün olduğunca azaltılması
Kale OSGB gibi bir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) bir iş yerinin iş sağlığı ve güvenliğine dair tüm ihtiyaçlarına anında cevap vermek üzere dizayn edilmiştir. Kale OSGB ile çalışmaya başladığınızda tarafınıza birer iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli atanacaktır. Bu uzman birimlerimizin servislerini İSG Katip veri tabanı üzerinden takip etme imkanına sahip olursunuz.
OSGB Alanın Bilinmesi Gerekenler
Soru: OSGB İHTAR PUANLARI NE ZAMAN SİLİNİR?
Cevap: İhtar gerektiren bir ihlali yalnızca bir kez işlemiş olan kurumların, o ihlale ilişkin ihtar puanları üç yıl sonunda, beş yıllık sürenin sonunda vize işlemini tamamlayan kurumların ise ihtar puanının verilmesinin üzerinden en az bir yıl geçmiş olan tüm ihtar puanları silinir.
Soru: OSGB VİZE YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?
Cevap: 2020 yılında Belge Yenileme Ücreti 590 TL, Vize Ücreti 6490 TL, Başvuru ve Adres Değişikliği Ücreti 25960 TL olarak belirlenmiştir.
Soru: OSGB CEZA PUANI NE ZAMAN SİLİNİR?
Cevap: Yetki belgesi iptal edilen OSGB’lerin kurucu veya ortakları beş yıl içinde tekrar yetki belgesi başvurusunda bulunamaz.
Soru: OSGB ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?
Cevap: OSGB Adres Değişikliği için, İSG-KÂTİP sistemi üzerinden başvuru yapılarak ilgili evraklar yüklenir. Eşzamanlı olarak yetki belgesinin aslı İSGGM’ye gönderilir. Evrak işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya işlem ücreti yatırılır. Daha sonra Genel Müdürlükten mevcut yetkili olunan adrese ve taşınılacak adrese yerinde incelemeye gidilir. Yerinde incelemede onay verildikten sonra taşınılır. Yeni adrese ilişkin Ticaret Sicil Gazetesi yayınlatılır ve bu Gazete İSG-KÂTİP üzerinden yapılan başvuruda ilgili alana yüklenir. Daha sonra yetki belgesi Genel Müdürlükçe tekrar düzenlenerek yetki alınan adrese gönderilir.
Soru: OSGB FATURASI NASIL KESİLİR?
Cevap: OSGB Hizmet bedeli faturaları iş güvenliği uzmanı hizmeti %18’ lik KDV, İşyeri hekimi %8’lik KDV ile hizmet alan işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre fatura edilir.
Soru: OSGB NACE KODU NE OLMALI?
Cevap: 74.90.90 Rev.2.0 – Başka yerde sınıflandırılmamış diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler (çevre danışmanlığı, güvenlik danışmanlığı, matematikçiler, istatistikçiler, agronomlar vb. tarafından verilen danışmanlık hizmetleri, patent aracılığı vb.)
Soru: OSGB SORUMLU MÜDÜR ATAMASI NASIL YAPILIR?
Cevap: 1)Yetki belgesi alan osgb ve eğitim kurumları; firma e-bildirgesi ile giriş yaptıktan sonra, ‘ Hizmet Alan İşyeri Kullanıcı ‘ olarak sisteme giriş yapar.
2) Giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden ‘ Hizmet Alan İşyeri Modülü’ altındaki ‘ Sorumlu Müdür İşlemleri ‘ linkine tıklanır ve sağ taraftaki menüden ‘ Yeni içe görevlendirme’ butonuna tıklanır.
3) Yeni içe görevlendirme formunda ilgili alanlar doldurulur. Sorumlu müdür olarak atanacak olan kişinin T.C. kimlik numarası girilir. İşlemlerin doğrulanmasından sonra butona basılarak devam edilir.
4) Sorumlu müdür olarak atanacak kişinin üzerinde herhangi bir sözleşme olmaması gerekmekte birlikte geçerli bir sertifikaya sahip olması istenir.
5) Söz konusu sorumlu müdür ataması tarafınızca yapılmıştır fakat atama yaptığınız kişinin sistemden onay vermesi gerekmektedir. Atama yapılan kişi Tc kimlik numarası ve E devlet şifresi ile isg katip girişini ‘ İSG PROFESYONELLERİ’ kısmından gerçekleştirir. ‘ İSG PROFESYONELLERİ BİREYSEL GİRİŞ ‘ alanından giriş yaparak sözleşmeyi onaylamalıdır.
6) Sorumlu müdür ataması gerçekleşmiştir. Son aşama olarak ‘ Şartlar Sağlanmadı’ alanının düzenlenebilmesi için söz konusu kişinin kendisini sorumlu müdür olarak sisteme girip tam süreli sözleşme tanımlaması ve onaylaması gerekmektedir. Söz konusu işlem tamamlandıktan sonra Sorumlu Müdür şartları sağlanmış olacak ve hizmet vermeye başlayacaktır.
Soru: İSGB NE DEMEK?
Cevap: İşyeri sağlık ve güvenlik birimi yani İSGB; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan birimi ifade eder. İSGB; en az bir işyeri hekimi ile işyerinin tehlike sınıfına göre, iş güvenliği belgesine sahip en az bir iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi ile oluşturulur. Bu birimde işveren diğer sağlık personeli de görevlendirebilir.
Soru: OSGB NE ZAMAN ZORUNLU?
Cevap: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile işyerlerinde iş sağlığının ve güvenliğinin sağlanması için işverenlerin ve çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları belirlendi. Kanuna göre az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli tüm işyerlerine işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Ancak az tehlikeli ve 50 den az çalışanı olan işyerlerinde bu zorunluluk 01/07/2017 tarihinden 01/07/2020 tarihine ertelendi. Ama iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmet alımları dışındaki faaliyetler bu tarihten önce yapılmak zorundadır. 50 den fazla çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde ise işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu kanunun 01.01.2013 tarihinden itibaren zorunludur. Az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği hizmetleri risk değerlendirmesi, acil durum eylem planının hazırlanması, genel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleridir.
Soru: OSGB TABELASI NASIL OLMALI?
Cevap: OSGB’ler tarafından, kurum unvanına göre hazırlanan ve “boy/en”[18] oranı 2/3 olan tabela, OSGB’nin bulunduğu binanın uygun bir kısmına veya girişine asılır. Aynı binada, Genel Müdürlükçe yetkilendirilen birden fazla kurum bulunması durumunda, kullanılacak tabela için Genel Müdürlük onayı alınması şartıyla, tüm unvanları gösteren tek bir tabela kullanılabilir. Bakanlık logosu, bu tabela haricinde hiçbir yazılı veya görsel doküman veya ortamda kullanılamaz.
Soru: OSGB PAZARLAMA NASIL YAPILIR?
Cevap: OSGB satış pazarlama işlemleri telefon, randevu ile yüz yüze görüşme, müşteri referansları, internet vb. sosyal medya araçları ile reklam vermek suretiyle yapılır.
Soru: İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR?
Cevap: Bakanlıkça belgelendirilmiş mühendis, mimar veya teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilir.
İş Güvenliği Uzmanı adayları teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenecek eğitim programlarına katılırlar.
Bakanlıkça yapılan sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar iş güvenliği uzmanı olurlar.Soru: OSGB’ LER NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?
Cevap: OSGB’ ler hakkında Alo 170 üzerinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi ile iletişime geçilerek şikayette bulunulabilir.
Soru: OSGB DENETİMLERİ NE ZAMAN?
Cevap: OSGB’lere yapılması planlanan denetlemeler, yılda en az iki kere ve kurumun haberi olmadan uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmektedir. Şayet denetleme yapılacağı gün OSGB kapalı ise kurumun yetkili müdür çağrılabilir ve prosedürlere uygun olarak denetleme yapılabilmesi için OSGB’ nin açılması taleb edilebilir.
Soru: OSGB’ LERİ KİM YETKİLENDİRİR?
Cevap: Osgb’ ler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ nın İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilirler.
Soru: OSGB SAĞLIK RAPORU NE KADAR?
Cevap: OSGB İşe giriş sağlık raporu, işe giriş sırasında istenilen önemli bir rapordur. Kişinin sağlığının çalışacağı işe uygun olup olmadığı bu rapora göre belirlenmektedir. Firmalara personel alırken sağlık muayenesi yaptırmak kanunen zorunlu bir durumdur. Özellikle yapılacak işin zorluğuna ve çeşidine bağlı olarak muayeneler farklı metotlarda yapılabilmektedir. Kişiler işe girmeden önce mutlaka bu belgeleri almalı ve işe giriş sırasında ibraz etmelidir. Sağlık raporu ücreti ise yapılan tetkiklere göre değişkenlik gösterir.