KKD Ne Demek? Açılımı Nedir?
Kişisel Koruyucu Donanımı (KKD), işçinin kullanacağı emniyet kaskları, eldivenler, göz koruması, tehlikeli madde tulumları, yüksek görünüm sağlayan giysiler, güvenlik ayakkabıları, emniyet kemerleri, kulak tıkaçları, kulak ve solunum koruyucu ekipmanlar gibi öğeleri içerir.
İşyerinde oluşabilecek risklerin kontrolü açısından, KKD’nin mutlaka en üst düzeyde kullanılması gerekmektedir. Kişisel koruyucu giysileri, onu kullanan kişileri olası zararlardan koruyarak, risk kaynaklarını kontrol altına alabilir. Riskler, teorik olarak koruma seviyeleri ve KKD kullanılarak bir yere kadar önlenebilse de, nadiren de olsa uygun kullanım koşullarına uyulmaması durumunda yapılan önlem tamamen boşa harcanacaktır. Etkili koruyuculuk, KKD tamamen doğru şekilde giyildiği veya takıldığı zamanlarda sağlanabilmektedir.
KKD hareket kabiliyetini, görünür olmasını veya ek olarak farklı ağırlıklar taşınmasını sağlayabilir. Doğru ve mevzuata uygun kullanımlar ve işyeri personelinin bu anlamda eğitilmesi genel olarak algıyı değiştirerek, güvenliği sağlayacak maksimum boyuta getirebilmektedir.
İSG Katip Nedir ?
KKD’nin Uygunluğunun Olabilmesi İçin Gereken Bazı Unsurlar
KKD ürünlerini imal eden üreticiler, belirli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde bunları üretmek zorundadır. İlgili tüm değerlendirmeler sonucunda işlemlere tabi tutulan kişisel koruyucu donanımları, gerekli uygunluk belgelerini almak zorundadır. Test ve denemelerden geçen ürünler CE belgesini alarak, iş güvenliği çerçevesinde kullanıma uygun hale getirilmektedir.
Güvensiz bir ürünü anlayabilmeniz için üzerindeki işaretlere ve yazılara bakabilirsiniz. Eğer CE işareti yok ise, KKD yönetmeliğinde belirtilen detay ve şartlara uygun boyut, malzeme veya kalınlıkta değil ise, olması gereken standartlara uygun olarak imalatı yapılmamış ise, ürünü kullanmanız hem sizi hem de sizinle birlikte çalışan onlarca kişiyi tehlikeye sokabilir.
KKD güvenliğine uygun şekilde olmayan ürünlerin, herhangi bir işyeri tarafından kullanılması durumunda, işyerinin üretmiş olduğu ürün veya faaliyetlerin, gerekli KKD uygulamaları kullanılana kadar geçici olarak durdurulup yasaklanması veya buna ek olarak idari para cezaları verilmesi gibi yaptırımlar söz konusu olmaktadır.
Ürünlerin hangi şartlarda kullanılacağına uygun olarak, KKD ürünleri üzerinde mutlaka gerekli dillerde açıklamaların bulunması gerekir. Üretilen fabrikasında, kullanım kılavuzunun ve önemli tüm uyarılar ile gerekli resimli anlatımların ürünün paketi içerisinde yer alması büyük önem taşımaktadır.
Kişisel Koruyucu Donanım Çeşitleri Nelerdir?
Kişisel koruyucu donanımlar baş koruyucuları, kulak koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları, gövde ve karın bölgesi koruyucuları, el ve kol koruyucuları, ayak ve bacak koruyucuları, cilt koruyucuları, vücut koruyucuları ve düşmeyi engelleyici ekipmanlar şeklinde sınıflandırılabilir. Baş koruyucu olarak kasklar, kepler, boneler, siperlikler, saç fileleri düşünülebilir. Kulak koruyucu ekipmanlar denince akla gelen kulaklılar ise 85 desibel değerinden daha fazla ses bulunan ortamlarda kullanılmalıdır. Göz ve yüz koruyucu ekipmanlar gözlük, maske gibi tozda çalışanların, kaynak yapanların çalışma ortamı içindir. Solunum sistemi koruyucular ise standart maskelerden gaz maskelerine kadar geniş bir aralığa sahiptir. Genel olarak vücut koruyucuları ise yapılan işin türüne ve tehlike sınıfına göre değişiklik gösteren ve genelde vücudun ilgili bölgesine giyilerek koruma sağlayan KKD’lerden oluşmaktadır. Cilt koruma içinse koruyucu krem ve merhemlerden faydalanılır.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.