Ofislerde İş Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Ofis ortamları iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlike yaratmayacak ortamlar gibi gözükse de, ofislerde insanlar üzerinde sağlık ve güvenlik problemi ortaya çıkarabilecek unsurlar bulunmaktadır. Bu sağlık ve güvenlik probleminin çözülmesi için ofis ortamlarında iş güvenliğini ve sağlığını korumaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar yapıldığı takdirde ofis ortamlarında iş sağlığı ve güvenliği açısından oluşabilecek sorunlar en aza indirilmiş olur.
Tespit ve Öneri Defteri Nedir?
Ofiste İş Güvenliği
Bir ofis ortamı şantiye ortamı kadar tehlikeli olmasa da, ofislerde birçok gizli kaza çalışanları beklemektedir. Bu kazalardan bazıları şunlardır:
- Ofiste prizlerden elektrik çarpabilir.
- Ofis ortamında bulunan kaygan zemin çalışanlar için tehlikeli olabilir.
- Eğer çalışılan ortamda sanayi gerilimi ve buna benzer yüksek gerilim bulunuyorsa, bu yüksek gerilim çalışanlara zarar verebilir.
- Çalışanların üzerine düşebilecek büyük objeler sabitlenmediyse bu, ofis çalışanları için tehlike oluşturabilir
- Çalışma alanının konforlu ve insan anatomisine uygun olmaması ofis çalışanlarına ilerleyen süreçte hastalıklar getirebilir.
Ofis Ortamında Kazaları Engellemek İçin Bilinmesi Gerekenler
Ofis ortamlarının genellikle çok fazla hareket istemeyen ve sakin ortamlar olması, ofis ortamında anlık gelişen büyük kazaların yaşanmasını önlüyor olsa da; uzun vadede bu sakin ortam birçok hastalığı beraberinde getirmektedir. Ofiste çalışan bir bireyin çalıştığı ortam havasızsa, çeşitli akciğer hastalıkları ya da alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir. Aynı şekilde uzun süreli hareketsizlik, ofis çalışanlarının vücuduna oldukça zarar verip ilerleyen süreçte çeşitli fiziksel hastalıklara sebep olmaktadır.
Ofiste iş güvenliğini sağlamak için ofisin bulunduğu ortam ve ofiste yapılan çalışmalar çok önemlidir. Eğer ofis çok yüksek bir binanın en yüksek katlarında bulunuyorsa, ofisin camları yüksek olmalı ve aşağı düşme gibi sorunların önüne geçilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde ofisin zemini kaygan olmamalı, eğer yeni temizleme işlemi yapıldıysa kaygan zemin tabelası bırakılmalıdır. Ofisteki elektrik hattının doğru bir şekilde çekilmiş olması, olası elektrik kaçaklarının önüne geçmek için önemli bir iş güvenliği hamlesidir. Eğer çalışılan ofiste elektrik kaçağı varsa bu kaçak çok büyük sorunlar yaratabilmektedir. Bu sebeple bir ofisin güvenli sayılabilmesi için yapım aşamasında çok titiz çalışılmalı, eğer yapım aşamasında titiz çalışılmadıysa mutlaka her yeri kontrol edilip tehlikeli unsurların önüne geçilmelidir.
Meslek Hastalıkları İçin Önlemler
Ofislerde uzun vadede çalışılmayla birlikte ortaya çıkabilecek meslek hastalıkları için bir dizi önlemler alınması gerekmektedir. Öncelikle nem iklimlendirme sistemlerinde bulunan ve hava kalitesini etkileyen en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Düşük nem oranı yani halk arasında havayı kurutma olarak tabir edilen durumlar burun mukozasının korumasına ve bazı zararlı partiküllerin sorulum yoluyla vücuda girmesine neden olur. Mikrop ve virüsler de aynı şekilde savunmasız kalan vücuda kolaylıkla girebilirler. Bu nedenle çalışılan ortamın nem oranını yüzde 40 ile 60 arasında tutmak gereklidir. Yaz aylarında ise klimaların nem alma özelliği kullanılmadan önce mutlaka bakımların yapılması ve bakteri ile mantar tehlikelerinden cihazların temizlenmesi sağlıklı bir ofis ortamı sağlanması adına önemlidir. İç ortam hava kalitesi çalışan sağlığının yanı sıra cihazlar için de önem taşır. Hızlı nem oranı değişimleri barkod okuyucu, manyetik teyp, disk ve benzeri elektronik cihazları bozabilir. Yoğuşma nedeniyle sıvı temasından ötürü birçok elektronik düzenek zarar görebilir.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.