Ofislerde İş Sağlığı ve Güvenliği
Çeşitli sektörlerde hizmet veren firmaların yönetimsel faaliyetlerini gerçekleştirdikleri çalışma alanlarına ofis adı verilir. Ofis çalışmaları sektör fark etmeksizin kuruluşların beyni kabul edilir. Çünkü her türlü denetim, üretim, yaratıcılık ve uygulama faaliyeti hazırlığı ofislerde gerçekleşmektedir. Bu durumda ofis sağlığı ve güvenliği, en az saha çalışmalarında uygulanan iş sağlığı güvenliği kadar önemli bir konudur.
Yönetim alanının merkezi kabul edilen ofislerde kusursuz işleyişin temel unsurlarından biri de çalışan ve yöneticilerin ofis sağlığı ve güvenliği bakımından donanımlı bir çalışma düzenine sahip olmasıdır.
Sağlıklı Bir Çalışma Ortamı İçin İlk Şart: İSG Eğitimi
Eğer amaç sağlıklı bir çalışma ortamıysa işe yeni başlayanların eğitimleri oldukça önemlidir ve bu OSGB’lerin sorumluluk alanındadır. OSGB’lerin yanı sıra işverenlerin de sorumlu olduğu bir diğer eğitim ise mevcut çalışanların düzenli şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalarıdır. Düzenli ve periyodik eğitimler sayesinde hem daha sağlıklı bir çalışma ortamı elde edilir, hem olası iş kazaları en az düzeye indirgenir, hem de çalışanların ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek meslek hastalıklarını önleyebilmeleri için daha bilinçli olmaları hatırlatılır. Kanun kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışanlar yılda en az bir defa, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışanlar iki yılda en az bir defa, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışanlar ise üç yılda en az bir defa iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalıdır. Düzenli eğitimler ayrıca işyerlerinin tehlike sınıflarına göre asgari saat süresi çerçevesinde verilmek zorundadır. Buna göre çok tehlikeli işyerlerinden en az 16 saat, tehlikeli işyerlerinde en az 12 saat, az tehlikeli işyerlerinde ise en az 8 saat İSG eğitimi verilmelidir.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
Ofis Sağlığı ve Güvenliği ile Ergonomi İlişkisi
Ergonomi kavramı; ofis sağlığı ve güvenliği alanında yapılan araştırma ve geliştirmelerin zeminini oluşturan incelemeler bütünüdür. Çalışanların maksimum verimlilik ve konfor içinde iş başında olmaları için ergonomi yargılarına uygun iş ortamı hazırlanması gerekmektedir.
Çalışan sağlığını ve iş üretim gücünü yakından ilgilendiren birtakım faktörler mevcuttur. Bu faktörler pozitif yönlü geliştirilmediği zaman çalışma alanından kaynaklanan bir performans düşüşü gözlemlenmektedir. İşlevselliğini kaybeden ergonomi müdahalelerinin yerini farklı fikirler alarak, çalışan sağlığı ve üretim gücünün lehine çözümler üretilmelidir.
Ofislerde Çalışan Sağlığı Ve Üretim Gücünü Etkileyen Başlıca Unsurlar
Çevresel faktörler: Ofis çalışanlarının verimini artırmak için çevresel faktörlerin negatif etkileri ortadan kaldırılmalıdır. Ya da ofis alanının seçimi çevresel faktörleri uygun bölgelerden tercih edilmelidir. Bu durum çalışanların iş gücünü artırdığı gibi negatif etkilerden ötürü oluşan olumsuz iş psikolojisini de ortadan kaldırmaktadır.
Termal konfor: Çalışma saatleri göz önüne alındığında günün önemli bir bölümünü ofis alanında geçiren çalışanlar için termal konfor önemli ergonomi şartlarından biridir. Ofis içi sıcaklık ve nem dengesi, oksijen hacmi ve havalandırma sisteminin işlevi gibi pek çok unsur termal konfor sağlanması bakımından mükemmel tasarlanmalıdır. Termal konforun ofis çalışanlarının beden sağlığı bakımından da büyük önem arz etmesinden ötürü ofis sağlığı ve güvenliği alanında geliştirilmesi için en çok çalışılan kategorilerden biridir.
Aydınlatma faktörü: Ofis çalışmalarında kör ışık kullanımından kaynaklanan psikolojik sorun yahut yüksek seviyeli aydınlatma modellerinin verdiği yorgunluk hissi ergonomi şartlarının sağlanmasını zorlaştırmaktadır. Bu sebeple optimize edilmiş işlevsel aydınlatma sistemiyle ofis sağlığı ve güvenliği için doğru tercihler yapılması gerekmektedir.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.