OSGB Hizmet Süresi Hesaplama

OSGB Hizmet Süresi Hesaplama

 

Asgari Hizmeti Süresi Hesaplama

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi hizmetlerinde hizmet süresinin hesaplanması oldukça önemlidir. İş güvenliği uzmanının, işyeri hekiminin ve diğer sağlık personelinin OSGB hizmet süresi hesaplanırken Aralık 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanmış olan kararlar göz önüne alınmak zorundadır.

İş güvenliği uzmanının asgari çalışma süresi:

a) Az tehlikeli sınıf için çalışan başına ayda en az 10 dakika,
b) Tehlikeli sınıf için çalışan başına ayda en az 20 dakika,
c) Çok tehlikeli sınıf için çalışan başına ayda en az 40 dakika,

İş yeri hekiminin asgari çalışma süresi:

a) Az tehlikeli sınıf için çalışan başına ayda en az 5 dakika,
b) Tehlikeli sınıf için çalışan başına ayda en az 10 dakika,
c) Çok tehlikeli sınıf için çalışan başına ayda en az 15 dakika,

Diğer sağlık personelinin asgari çalışma süresi:

a) Çok tehlikeli sınıfta 10 – 49 çalışanlı işletmede en az 10 dakika,
b) Çok tehlikeli sınıfta 50 – 249 çalışanlı işletmede en az 15 dakika,
c) Çok tehlikeli sınıfta 250 ve üzeri çalışanlı işletmede en az 20 dakika.

OSGB Hizmet Süresi Hesaplama
OSGB hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Tam Gün Hizmet Süresi Hesaplama

Yukarıda belirtilen asgari sürelerin yanında tam zamanlı çalışma süresi aşağıdaki gibi hesaplanıyor.

İş güvenliği uzmanı için OSGB hizmet süresi şöyle hesaplanıyor:

  • 1000 ve daha fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işletme her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı bulundurur.
  • 500 ve daha fazla çalışanı olan tehlikeli sınıftaki işletme her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı bulundurur.
  • 250 ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işletme her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı bulundurur.
OSGB Raporu Nereden Alınır?

İş yeri hekimi için OSGB hizmet süresi şöyle hesaplanıyor:

  • 2000 ve daha fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işletme her 2000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi bulundurur.
  • 1000 ve daha fazla çalışanı olan tehlikeli sınıftaki işletme her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi bulundurur.
  • 750 ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işletme her 750 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi bulundurur.

Çalışan Sayısına Göre Örnekler

Peki bu hizmet süreleri neye göre ve nasıl hesaplanıyor? OSGB hizmet süresi hesaplamada yönetmelikle belirlenen uygulamalar izleniyor. Örneğin, 5 çalışanlı bir işletmede OSGB hizmet süreleri aşağıdaki gibi sıralanmak zorundadır:

  • 5 çalışanlı işletmede OSGB hizmeti süresi:
Şirketinizin Tehlike SınıfıUzman (Dakika)Hekim (Dakika)
  • Diğer taraftan 20 çalışanlı işletmede OSGB hizmeti süresi:
Şirketinizin Tehlike SınıfıUzman (Dakika)Hekim (Dakika)

Tabloda belirtilen “Uzman” iş yeri güvenliği uzmanına işaret ederken, “Hekim” iş yeri hekimini belirtiyor. Şirketin tehlike sınıfı ise OSGB tarafından her işletmede düzenli aralıklarla gerçekleştirilen risk analizi işlemleri ile belirlenmektedir.

OSGB Personeli Fazla Çalışma (Mesai) Hesaplama

OSGB personellerinin sözleşme süreleri İSG-KATİP sistemi üzerinden izlenebilmektedir. Her ne kadar haftalık 45 saat olarak bir belirtme yapılmış olsa da ücret düzeni çoğu iş yerinde aylık olduğundan ve bir ay da aslında tam olarak dört haftaya denk gelmediğinden hesaplamalarda aylık 195 saatin dikkate alınması gerekiyor. Yıllık 52 haftanın 45 saat ile çarpımında 10.140 saatlik bir yıllık çalışma süresi ortaya çıkmaktadır. Bu sürenin 12 aya bölümünde ise aylık 195 saat değer elde edilmektedir. Tüm OSGB personelleri ayda 22.5 saat ek mesai yapabilmektedir. Bu da toplam olarak 217.5 saati ifade etmektedir. Mevzuat OSGB personellerinin yılda en fazla 270 saat mesai yapabileceklerini ifade etmektedir ve bu süre de aylık olarak hesaplandığında 22.5 saate denk gelmektedir. Bazı durumlarda mesai süresi olarak kabul edilmeyen fakat aslında mesaiden sayılması gereken noktaları da bu noktada hatırlatmakta fayda var. Madenlere, taş ocaklarına veya suyun altına inilmesi için gereken süreler, işçinin her an iş görmeye hazır şekilde bekleyerek geçirdiği boş zamanlar, işçinin bir yere gönderilmesi veya evinde iş yaparak geçirdiği süreler, çocuk emziren kadınların süt vermeleri için belirlenen süreler mesai saatleri kapsamında sayılmaktadır.

Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği

İSG Katip Nedir?

10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.

100+ Mutlu Müşteri

Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
Osgbyi web üzerinden keşfettik. Kendileri bizzat iş yerimize geldiler. Prosedürlerini açıkladıktan sonra anlaşmamız yaptık.
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
12 yıllık müzik şirketimize iş sağlığı ve iş guvenligi için danışman firma ihtiyacımız oldu. Bu gereklilik için kale osgbden faydalaniyoruz
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar
70 küsür yaşında patronumuzun sürekli andığı bir iş sağlığı şirketi. Sanırım uzun yıllardır çalışıyorlar