Temel İlk Yardım Sertifikası
İlk yardım her an her yerde ihtiyaç duyulabilecek, özellikle ulaşımın sınırlı olduğu yoğun trafikli bölgelerde hayati öneme sahip bir tekniktir. İlk yardım doğru uygulandığı takdirde hayat kurtarıcı olabilir. İlk yardım uygulamakla görevli kişilerin sahip olmaları gereken sertifikalar bulunuyor. Temel ilk yardım sertifikası bunlardan yalnızca biri. OSGB’ler çalıştıkları işletmelerde ilk yardım sertifikalı görevlilerin olduğundan emin olmak zorunda. Bakanlık yönergesi gereği işletmelerde çalışan sayısı başına en az 1 personel denk düşecek şekilde ilk yardım sertifikalı görevliler yer almalıdır. Bakanlık bunları kesin sayılarla belirtiyor. Kale OSGB gibi OSGB’ler iş yerlerine hizmet verirken işverenlerin bu oranı sağladığından emin olur. İlk yardım yönetmeliğinin 16. maddesi şunları söyler:
- Az tehlikeli iş yerleri için 20 çalışan başına;
- Tehlikeli iş yerleri için 15 çalışan başına;
- Çok tehlikeli iş yerleri için 10 çalışan başına,
1 temel ilk yardım sertifikalı personel bulunması gerekiyor. 3 sene geçerliliği bulunan söz konusu sertifikalar sağlık bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlar aracılığıyla alınmakta.

Temel İlk Yardım Eğitimi
Temel ilk yardım eğitiminin Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmiş bazı standartları bulunuyor. Tipik bir temel ilk yardım eğitiminde katılımcıların 16 saat eğitim alması beklenir. Bu da genellikle 2 güne denk olmaktadır. Eğitimi tamamlayanlar bunun ardından İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan sınavlara girer ve sınavlardan başarılı olduklarında “Temel İlk Yardım Eğitimi Sertifikası” almaya hak kazanırlar. Dersin süresi çoğu kursta 8+8 olacak şekilde düzenleniyor. Çalışma Bakanlığı eğitimin en efektif şekilde sürmesi için her 10 katılımcı başına 1 eğitmen şartını uygun koşuyor. Dersler geniş çapta uygulamalı olarak yürütüldüğünden daha interaktif bir eğitim ortamı sağlanmaktadır. Konu mankeni ya da sargı bezi gibi eğitim materyalleri sayesinde her katılımcı programın sonunda gerekli bilgi ve donanımlara sahip olmuş olur.
Temel İlk Yardım Sertifikası Dersleri
Temel ilk yardım sertifikasında konu başlıkları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Temel ilk yardım bilgileri
- Hasta / yaralı değerlendirmesi
- Olay yeri değerlendirmesi
- Kanamalarda ilk yardım eğitimi
- Yaralanmalarda ilk yardım eğitimi
- Temel yaşam desteği eğitimi
- Hayvan ısırmalarında ilk yardım müdahalesi
- Donma, yanık ve sıcak çarpmalarında ilk yardım müdahalesi
- Bilinç bozukluklarında ilk yardım
- Kırık, burkulma ve çıkıklarda ilk yardım
- Zehirlenmelerde ilk yardım
- Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçması
- Boğulmalarda ilk yardım
- Hasta/Yaralı taşıma teknikler
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.