Yangın Eğitimi
İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında önemle ele alınan ve iş yerleri açısından da karşılaşılabilecek yangın gibi ciddi anlamda tehlikeli bir durum hem maddi hem de manevi pek çok kayba neden olabilecek bir afet olduğu reddedilemez bir gerçek olduğu maalesef ki ortadadır. Bu sebeple yangını önlemeye dair doğru bilgiler ve uygulamalar ile yangından korunmanın nasıl sağlanabileceği, yangın anında tahliye etme konusu ve yangınla nasıl mücadele edileceği gibi çeşitli konuları kapsayan bu tarz durumlar için yetkili, eğitimli ve donanımlı kişiler tarafından çalışanlara yangın eğitimi yapılması zorunlu tutulmuştur. İş yeri içerisinde gerek işletme sahibinin gerekse oradan sorumlu yöneticinin yine aynı şekilde yangına karşı alınacak önlemler için ihtiyaç duyulan araç ve gereçleri sağlaması da gerektiğini de söylemeliyiz. Bununla beraber iş yerleri tedbir amaçlı çalışanlarına tatbikat yaptırması ve yine konuya hakim bir eğitmen ile çalışanlarının yangın eğitimi almaları da yetkili merciiler tarafından ve yasalar ile zorunlu kılınmıştır. Aynı şekilde iş yerlerinde yasal olarak verilmesi gereken yangın eğitimi ve yapılması gereken yangın tatbikatlarının senede en az 1 defa yapılması gerekli görülmüştür.
Çalışan Herkese Yangın Eğitimi Verilmeli
Çok tehlikeli sınıf içerisinde yer alan iş yerleri için 30 çalışana kadar, tehlikeli sınıf içerisinde yer alan iş yerleri için 40 çalışana kadar ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri 50 çalışana kadar yangın konusunda eğitimli ve alanında uzman olan bir en az bir destek personeli çalıştırılması da zorunlu kılınmıştır.
Yangın İçin Alınabilecek Önlemler
Yangınlar ofis çalışanları için en ciddi tehlikelerden biridir. Her türlü cihaz bakımı yapılmış, iş sağlığı ve güvenliği standartlarına tamamen uygun iş yerlerinde bile yangın çıkabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak yapılması gereken yangın için acil durum eylem planı oluşturmaktır. Çalışanlar iş başlangıcında uzmanlık alanları ve iş yerinin tehlike koduna göre eğitimlerden geçirilmelidir ve buna ek olarak eğitimlerin de düzenli olarak tekrarları yapılmalıdır. Yangın tehlikesi yüksek olabilecek işletmelerin yangın söndürme düzeneği kurması ve çalışanların da uyarı ve ikaz sesleri konusunda bilgili olması gerekir. Ayrıca yangın çıkarabilecek makine ve ekipmanlarla çalışanların da yangın söndürme konusunda eğitimli olmaları gerekmektedir. İş yerinde tüm çalışanlar için acil kaçış rotaları gösterilmeli ve olası engellerde kullanabilecekleri ikinci ve üçüncü kaçış yolları da gösterilmelidir. Yangın gibi acil durumlarda asansörlerin çoğu zemin kata inecek şekilde programlanmıştır ve dolayısıyla asla asansörlerin kullanılmaması gerektiği bilinmelidir. Eğer engelli çalışanlar varsa binadan çıkarılmaları konusunda yardımcı olunmalıdır. Her bir yangın senaryosu farklı olabileceğinden çalışanların ve yangınla mücadele edeceklerin zaman muhasebesini çok iyi bir şekilde yapması gerekir.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Nedir ?
Bu noktada yangın tatbikatları ve yangın eğitimleri ile iş yerleri içerisinde çalışan kişilerin mevcut konuda bilinç kazanması, karşılaşabilecek tehlikelere karşı önlem alınabilmesi ve yangın anında doğru ve bilinçli hareket edebilmeleri sağlanacaktır. Yangın eğitimi aynı zamanda uygulamalı ve etkili bir eğitim olduğu için kalıcı ve detaylı bilgiler ile çalışanlara da büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü unutmamak gerekir ki yangın ani gerçekleşen bir afet olmakla beraber önüne geçilmezse ya da yangın anında yanlış ya da bilinçsiz davranışlar sergilenirse ciddi anlamda hem mal hem de can kaybına sebep olabilir.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.