Yön Bulma Yöntemleri
İş güvenliği eğitimlerinde yön bulma yöntemleri kazanılması gereken bilgiler arasında yer alıyor. Doğal afet ve acil durumlar gibi günlük hayatın içerisinde yaşanabilecek her türlü durumda yön bulma önem kazanmaktadır. Bilinen bazı yön bulma yöntemleri bulunuyor. Yönün tayin edilmesi doğal afetlerde enkazlara daha doğru şekilde, daha az can kaybıyla müdahale edilmesini sağlar. Öyleyse bu tekniklere göz atalım.
Güney Kuzey Doğu Batı Yönleri
Güney, kuzey, doğu ve batı yönlerini bulurken aşağıdaki kriterleri göz önüne alabilirsiniz:
- Taş ya da ağaç üzerindeki yosuna bakma
- Karınca yuvalarına bakma
- Mezarlara bakma
- Cami girişine ya da kilise çanına bakma
- Kutup yıldızını baz alma
Taş ya da ağaçlardaki yosunlar her zaman kuzeyi gösterir, kutup yıldızına bakarken arkamız güney olur, Müslüman mezarlarında ayaklar doğuyu ve yüz güneyi gösterir, camilerde giriş her zaman kuzeyi gösterir, kiliselerde ise çan binanın en batısına yerleştirilir. Bunlar en temel ancak aynı zamanda en faydalı ve pratik yön bulma yöntemleri arasındadır.
Yön Bulmanın Önemi
Yön bulma hayatta kalmanın temel anahtarını oluşturuyor. Yön bulma yöntemlerinden yararlanmak için yalnızca medeniyetten uzak ıssız bir iş sahasında olmanız gerekmez; yön bulma iş yerlerinde meydana gelen yıkıntı ve kazalarda enkaz altında kalan birinin nasıl en etkili şekilde olduğu yerden kurtarılmasında yol gösterir. Enkazın ne şekilde yıkıldığı, işyerinin giriş ve çıkış noktalarını anlamada hayati olabilir.
Bunun yanında yalnızca kurtaran değil kendini kurtarmak isteyen bir kimse de yön bulma yöntemlerinden yararlanarak olduğu yerden dışarı çıkmaya çalışabilir. Günümüzde en çok kullanılan beton, ahşap ve çelik gibi yapı malzemeleri deprem veya patlama sonucu yıkıldığında altta kalan kişinin kendini nasıl kurtaracağını anlamasında yön bulma yöntemleri önem kazanıyor.
Güneşten Yararlanın
Yukarıda yer verdiğimiz taş ya da ağaç üzerindeki yosuna bakma, karınca yuvalarına bakma, mezarlara bakma, cami girişine ya da kilise çanına bakma ve son olarak kutup yıldızını baz alma gibi yön bulma yöntemlerinin yanında hemen herkesin bilmesi gereken en temel ve hemen her zaman kullanılabilen en pratik araç Güneş’tir. Güneş daima bulunduğumuz konumda bize dört yönü birden gösterir. Güneşin doğduğu taraf doğu olur. Sağ kolunuzu güneşe uzattığınızda sol yönünüz batıyı, önünüz kuzeyi ve arkanız ise güneyi gösterir.
Saat ile Yön Bulma
Son olarak saat ile yön bulma yöntemi geliyor. Havanın güneşli olduğu günlerde bileğinizdeki saatten yararlanabilirsiniz. Saatinizin kadranını kaldırın ve akrebi güneşe doğrultun. Kadrandaki 12 sayısı ile akrebin tam ortası güney-kuzey yönünü verir. Güneşe bakan taraf güneydir.
Gölge İle Yön Bulma Yöntemleri
Yön bulma yöntemlerinden biraz zor ancak her zaman işe yarayanlardan bir diğeri de gölge ile yön bulmadır. Gölge ile yön bulma yöntemi dünyanın neresinde olursanız olun size yönler hakkında fikir verecektir. Öncelikle bulunduğunuz bölgede boyu 1 metre civarında bir sopa bulmaya çalışın. Bu bir ağaç dalı da olabilir. Yön tespiti için sopayı veya ağaç dalını dik şekilde yere saplayın. Zemin buna izin vermiyorsa dik durması için başka taşlardan da faydalanabilirsiniz. Güneşin oluşturduğu ilk gölgeyi yapraklarla veya taşlarla yere işaretleyin. Aradan yarım saat geçtikten sonra ikinci gölgeyi de işaretleyin ve iki gölgenin ucunu birleştirin. İlk nokta solunuzda, ikinci nokta sağınızda olduğu zaman yüzünüzün baktığı yön kuzeydir.
İSGB Tanımı Nedir Ne Anlama Gelir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.