Yüksekte Çalışma Eğitimi
Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre “yüksekte çalışma” düşme sonucu yaralanma ihtimalinin olduğu her türlü iş alanını kapsamaktadır. Bu alanlarda çalışacak bireyler yüksekte çalışma eğitimi sertifikası almalıdır. İnşaat ve çeşitli mühendislik işlerinin yürütüldüğü alanlar yüksekte çalışma eğitimine en çok ihtiyaç duyulan örnekler arasında yer alıyor.
Böyle bir alanda çalışacak personellerin yüksekte çalışma eğitimi sertifikası alması zorunludur. İşverenlerin, çalışanlarının bu eğitime sahip olup olmadığını denetlemesi ise kanunen şarttır. Eğitim programı dahilinde personellere iş güvenliği ve sağlığı noktalarında bilgiler verilir. 6331 sayılı kanun gereği bu belgeye sahip olmayan bir personelin kasten yüksekte çalıştırılması yasaktır. Tüm sorumluluğun işverene ait olduğu kabul edilir.
Yüksekte Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yüksekte çalışacaklar için ilk olarak çalışmaların planlanması, mevcut risklerin ve alınacak önlemlerin belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca yüksekte çalıştırılacak kişilerin bu konuda eğitimli olup olmadıklarına bakılmalı, yüksekte çalışma eğitimi alıp almadıkları kontrol edilmelidir. İşverenler yüksekte çalışacakların bu eğitimini denetlemek zorundadır. Yüksekte çalışacak kişilerin ayrıca çalışma alanının koşullarına göre mutlaka merdiven, hareketli veya sabit platform, forklift sepeti, iskeleler veya diğer ihtiyaç duyulabilecek kişisel koruyucuları kullanması gereklidir. Eğer yüksekte bir montaj çalışması söz konusu ise bu uygulamanın öncelikle zeminde uygulanması ve çalışma için ihtiyaç duyulan pratikliğin artırılması gerekmektedir. Hiç şüphesiz yüksekte çalışanların kullanacağı ekipmanların da düzenli şekilde bakım görmesi, periyodik olarak kontrol edilmeleri şarttır. Bunların dışında kaldırma ekipmanları da taşıma kapasitelerinin üzerinde asla kullanılmamalıdır.
İlgili Meslekler ve Verilen Eğitimler
Yüksekte çalışma eğitimi birçok farklı meslek kolunu içine alıyor. Bunlar arasında rüzgar türbinleri, rüzgar ölçüm kuleleri, inşaat şirketleri, telekomünikasyon şirketleri, enerji sektörü, petrol ve petro-kimya tesisleri için yüksek yapılarda çalışan personeller bulunmaktadır. Bu personellere yüksekte çalışma eğitimi verilmelidir ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliği gereğince ancak bu sayede ilgili mesleklerde iş yapma hakkına sahip olurlar.
- İnşaat şirketlerinde çalışan işçiler, hücre kulesi tesisatı ve direk konstrüksiyonlarını yapacak telekomünikasyon şirketlerinin çalışanları,
- Rüzgar türbinleri gibi enerji sektöründe çalışanlar, hidroelektrik barajları, doğalgaz çevrim tesisleri,
- Petrol rafinerileri ve petro-kimya tesisleri çalışanları, temizlik şirketleri için gökdelen pencerelerini temizleyenler,
- Kısacası temelde yüksekte çalışan herkes mesleki iş güvenliği ekipmanlarını ve de kullanacakları temel ip tekniklerini öğrenmek zorundadır. Kaza durumunda kendilerini ve arkadaşlarını nasıl kurtarabilecekleri bilgisi bu eğitimlerde alınır. Yangın gibi felaketler durumunda acil durum kaçış manevraları konusunda dersler verilir.
Eğitim Merkezi Nasıl Olmalı?
Yeterli özelliklere sahip tam donanımlı bir yüksekte çalışma eğitimi merkezinde tüm manevraları yapmaya uygun kaçış platformları bulunması gerekiyor. Bunun yanında uygulamalı eğitimlerden farklı olarak teorik eğitimlerin de verilebildiği seminer odaları, geniş kapalı alanlar ve dinlenme odası gibi diğer önemli unsurların da sağlanması beklenir. Yüksek çalışma eğitimi verilen tesisler tipik olarak 10-12 metre tavan yüksekliğine sahip olmak zorunda.
Eğitimi kapsayan dersler hem uygulamalı hem de teorik olmaktadır. İple erişim teknikleri, kurtarma ve acil durum kaçış manevrası SPRAT ve IRATA sertifikasına sahip eğitmenler tarafından verilebilir. Gelişmiş eğitim merkezleri kendi özel kapalı tesislerine sahip olur ve gerektiğinde eğitim egzersizlerini şirketin bu tesislerinde ya da alanlarında gerçekleştirirler.
İSG Katip Nedir?
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.