Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği
Bilindiği üzere az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği konusunda dikkate alınan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda gösterildiği üzere az tehlikeli sınıfta yer alan tüm iş yerleri dâhil 01.07.2020 tarihinden sonra İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma konusunda yasal zorunluluk yürürlüğe girecekti. Ancak şu an için gündemde olan küresel salgın sebebi ile bu zorunluluk daha ileri bir tarih olan 31.12.2023 tarihine ertelendi.
Az Tehlikeli İş Yerlerinde İş Güvenliği Uzmanı
Bununla beraber iş yeri hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı alma zorunluluğu şu an geçerli olmasa az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği konusunda ve az tehlikeli sınıfta yer alan firmalar için yine çeşitli yasal zorunluluklar mevcuttur. Çalışanlarına İş Güvenliği Eğitimi adı altında 8 saatlik eğitim aldırmak gibi bir zorunlulukları vardır. 50 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta bulunan firmalar çalışanları için İş Güvenliği Eğitimi adı altında 8 saatlik eğitimi zorunluluğundadır. Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği verilecek eğitim dışında zorunluluk olarak yine iş yerinde yapılması gerekli görülen Risk Değerlendirmesi ve Acil Durum Planı da karşımıza çıkmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir ?
Az Tehlikeli İş Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Neler Yapılır
Az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği konusu genel olarak diğer tehlike gruplarında yer alan diğer işletmeler ile hemen hemen iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yer alan aynı konulardan sorumlu tutulur. Ancak bu konuda diğer daha yüksek tehlike sınıflarındaki iş yerlerine göre yapılan çeşitli uygulamaların periyotları daha geniş aralıklı ve de kısa zamanlı olması ile ayrılır. Aynı zamanda yukarıda az önce bahsettiğimiz gibi kararlaştırılan az tehlikeli iş yerleri ile alakalı 6331 Sayılı İSG kanunu 31.12.2023 tarihine kadar yapılan erteleme ile alakalı olarak bu konuda henüz bir değişiklik olmadığını da belirtmemiz gerekiyor.
- 50’den az çalışan personeli bulunan ve az tehlikeli iş yerleri ve kamuya ait diğer iş yerleri için şu an için geçerli olan uygulamalar diğer tehlike sınıflarından farklılık göstermektedir.
- Az tehlikeli iş yerlerinde iş yeri bünyesinde çalışanlar için 3 yıl içinde 8 saat iş güvenliği eğitimi verilmesi gerekmektedir.
- Az tehlikeli iş yerlerinde yine risk değerlendirmesinin yapılması mecburi tutulmuştur.
- Aynı zamanda tüm bunların yanında iş yerlerine ait Acil Durum Planı yapılması da zorunluluğu da yine ilgili kanun ile belirlenmiştir.
Az Tehlikeli İş Yerlerinde Risk Değerlendirilmesi
Risk değerlendirmesi, tüm tehlike sınıfındaki iş yerleri için çalışan sayısına bakılmaksızın yapılması gereken yasal bir zorunluluktur, ayrıca tehlike sınıfına göre de belirli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir. Az tehlikeli iş yerleri için en geç altı yılda bir yeniden risk değerlendirmesi yaptırmak gerekmektedir. Az tehlikeli iş yerlerinde risk değerlendirmesi hazırlanması için iş yerinin unvanı, adresi ve işveren adı, gerçekleştiren kişilerin isim ve unvanları ile bunlardan iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi olanların bakanlıkça verilmiş belge bilgileri, gerçekleştirildiği tarih ve geçerlilik tarihi, risk değerlendirmesi iş yerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı, belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler, tespit edilen riskler, risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler, tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları belgelenerek rapor içerisine eklenmelidir. Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi, risk değerlendirmesi dokümanının sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve iş yerinde saklanmalıdır.
10 Yılı aşkın tecrübemiz ile ihtiyaç duyduğunuz tüm anlarda yanınızda oluyoruz, 7/24 uzman destek.